POJEDINI državni fakulteti nisu štedeli na isplati zarada nastavnicima i ostalim zaposlenima. Iz državne kase dobijali su više nego što je bilo potrebno za plate, a višak nisu vraćali u budžet. Ovo su neke od ključnih zamerki Državne revizorske institucije, koja je u petak objavila izveštaje o nadzoru ekonomskih fakulteta u Beogradu i Nišu, pravnih u Novom Sadu i Nišu, Stomatološkog, Filološkog i Fakulteta političkih nauka u Beograd i Filozofskog u Novom Sadu.

Pročitajte još - Fakulteti će morati da otpuste profesore!

Najvećem broju zameren je upravo obračun plata, isplate dodataka za osmi mart, regres, dodataka na platu za, recimo, angažovanje na prijemnim ispitima... Takođe, gotovo svim fakultetima je zamereno da nisu razdavajali obračune za plate iz sredstava budžeta i sopstvenih prihoda, te da nemaju sve akte koji su potrebni u vođenju poslovnih knjiga. Pravni fakultet u Novom Sadu je isplatio 11,28 miliona dinara više za plate iz budžeta, zatim, isplatio je 1,41 milion dinara na ime dela regresa za korišćenje godišnjeg odmora, iako je regres kao dodatak već sadržan u koeficijentu na osnovu koga se vrši obračun i isplata plate.

- Ovaj fakultet je utrošio primljena sredstva iz budžeta samo za plate, iako su ona namenjena i za troškove poput električne energije, vode ili grejanja - navedeno je u izveštaju.

Fakultet političkih nauka u Beogradu i Stomatološki fakultet primili su manje sredstava za plate nego što je potrebno. FPN je primio manje za 21.826.399 dinara. Stomatološki fakultet za 12.041.310 dinara. Njima zameraju što nije jasno koliko je učešće troškova rada u ostvarenim sopstvenim prihodima.

Kada je reč o Pravnom fakultetu u Nišu, DRI je našla da je obračunavao nastavnom osoblju plate za puno radno vreme, i kada su radili manje.

Pročitajte još - Šarčević: Najkvalitetniji nastavnici ne moraju da brinu za svoj posao

ČASTILI ZA OSMI MART FILOZOFSKI fakultet potrošio je 19,67 miliona dinara, kada je na dan fakulteta zaposlenima isplatio po 30.000 dinara, a osmi mart ih je koštao 2,13 miliona dinara. i Ekonomski u Beogradu potrošilo je skoro 1,4 miliona na Osmi mart, što je protivzakonito, objašnjavaju u DRI. Pokloni za Dan žena koštali su Filološki fakultet 5,19 miliona dinara.

Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ministarstvo je dodelilo 236.094.361 dinar za plate, što je za 12.508.235 dinara više nego što treba, a višak nije vraćen.

Ekonomski fakultet u Kragujevcu, dobio je 137.831.167 dinar, što je za 16.347.097 dinara više nego što je potrebno. Ni oni višak nisu vratili. Fakultet je u 2017. obračunao plate za deset meseci po osnovici većoj od propisane, zbog čega su plate i socijalni doprinosi na teret poslodavca isplaćeni u iznosu većem za 16.347.097 dinara od propisanog.

Filološki fakultet u Beogradu dobio je za plate 724.369.535 dinara, što je za 173.977.163 dinara više nego što treba. Ni ovde višak nije vraćen, već je dodat na plate na ime vanrednih angažmana, kao što su prijemni ispiti, povećan obim posla i sl.

Filozofski fakultet u Novom Sadu je više za 134,38 miliona dinara isplatio plate iz budžeta.