Podatak da jedna trećina od 11.000 anketiranih studenata želi da nakon završenih studija napusti Srbiju, te da polovina od njih ne traži nikakve uslove kako bi eventualno razmislila da ostane u zemlji je alarmantan podatak i najvažniji za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekla je ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.


"Strategija za visoko obrazovanje mora uzeti u obzir činjenicu da školujemo mlade ljude, koji najčešće zbog toga što nemaju adekvatan posao, posao u struci i adekvatna primanja za započinjanje egzistencije, planiraju da odu", kazala je Đukić Dejanović za TV Prva.


Dodala je da to Ministarstvo i Univerziteti moraju imati veoma konkretnu politiku oko upisa i svih drugih strateških koraka.


Pročitajte još: Trećina mladih bi da napusti zemlju


"S druge strane, Uprava za dijasporu, pri Ministarstvu spoljnih poslova praviće komunikacije sa mladim obrazovanim i svim drugim ljudima, našim migrantima u zemljama u kojima su oni", dodala je ministarka.


Upitana kako će se Srbija boriti protiv narkomanije kod mladih, a povodom Svetskog dana borbe protiv narkomanije, Đukić Dejanović je kazala da "mladi ljudi u nameri da odškrinu vrata raja često ulaze u pakao, koji je hronično samoubistvo".


Pročitajte još: Dušan Kovačević: Zaustaviti odlazak mladih i obrazovanih


"Kod najvećih broja psihoaktivnih supstanci da bi se dobilo osećanje eufoprije mora se povećavati doza otrova, koji u jednom momentu izaziva depresiju centra disanje i smrt", kazala je.


Ukazala je na moderne bolesti zavisnosti, koje, za sada u Srbiji ne postoje, ali takođe već beleže smrtne slučajeve u svetu, kao što su igrice, Fejsbuk zavisnost, internet zavisnost...


"I to je jedna bolest zavisnosti koju moramo dočekati spremnije nego što smo ove klasične vezane za psihoaktivne supstance", kazala je Đukić Dejanović.