Dejanović: Alarmantno je što toliko mladih želi da ode

Tanjug

26. 06. 2018. u 11:41

Podatak da jedna trećina od 11.000 anketiranih studenata želi da nakon završenih studija napusti Srbiju je alarmantan podatak i najvažniji za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekla je ministarka za demografiju i populacionu politiku Sla

Дејановић: Алармантно је што толико младих жели да оде

Slavica Đukić Dejanović

Podatak da jedna trećina od 11.000 anketiranih studenata želi da nakon završenih studija napusti Srbiju, te da polovina od njih ne traži nikakve uslove kako bi eventualno razmislila da ostane u zemlji je alarmantan podatak i najvažniji za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekla je ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.


"Strategija za visoko obrazovanje mora uzeti u obzir činjenicu da školujemo mlade ljude, koji najčešće zbog toga što nemaju adekvatan posao, posao u struci i adekvatna primanja za započinjanje egzistencije, planiraju da odu", kazala je Đukić Dejanović za TV Prva.


Dodala je da to Ministarstvo i Univerziteti moraju imati veoma konkretnu politiku oko upisa i svih drugih strateških koraka."S druge strane, Uprava za dijasporu, pri Ministarstvu spoljnih poslova praviće komunikacije sa mladim obrazovanim i svim drugim ljudima, našim migrantima u zemljama u kojima su oni", dodala je ministarka.


Upitana kako će se Srbija boriti protiv narkomanije kod mladih, a povodom Svetskog dana borbe protiv narkomanije, Đukić Dejanović je kazala da "mladi ljudi u nameri da odškrinu vrata raja često ulaze u pakao, koji je hronično samoubistvo"."Kod najvećih broja psihoaktivnih supstanci da bi se dobilo osećanje eufoprije mora se povećavati doza otrova, koji u jednom momentu izaziva depresiju centra disanje i smrt", kazala je.


Ukazala je na moderne bolesti zavisnosti, koje, za sada u Srbiji ne postoje, ali takođe već beleže smrtne slučajeve u svetu, kao što su igrice, Fejsbuk zavisnost, internet zavisnost...


"I to je jedna bolest zavisnosti koju moramo dočekati spremnije nego što smo ove klasične vezane za psihoaktivne supstance", kazala je Đukić Dejanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Kućno vaspitanje

26.06.2018. 12:02

Roditelji samo kukaju da ništa ne valja, da su svi lopovi, ne može ništa da se promeni. Treba biti lud i ostati sa takvima.

maniks

26.06.2018. 12:07

Alarmantno je sto madi zele da odu a nije alarmantno sto u Srbiji ne funkcionise ni jedan sistem nego se vrti sve oko jednog coveka..Alarmantno i korupcija u zdravstvu, prosveti, politici,ekonomiji ....ma nema oblasti gde nije alarmantno.Ucis , radis , stvaras , dobijes penziju a onda dodje neko i otima ti bez zakona i ustava.Pravosudje dno dna. E gospodjo Dejanovic ovo je razlog zasto mladi odlaze a roditelji podrzavaju.

zoran

26.06.2018. 12:08

A sto je otisao vas sin iz zemlje ?To vi nama kazete ? Hteli ste da budete ambasador u Portugalu, umesto da se sin iz Potrtugala vrati svojoj kuci ! Zasto, pitam ja vas ? Razocarani gradjanin

Crni

26.06.2018. 12:09

Sta je tebi alarmantno,ti si puna novaca i boli te uvo za Srbe i nemoj tu laznu patetiku da glumis...

Filip

26.06.2018. 12:10

Pa tvoj sin je prvi otisao da zivi u Portugal a ti nam ovde prosipas pricu o patriotizmu i natalitetu.

28 godina

26.06.2018. 12:26

videla omladina da ovo traje 28 godina i da su sanse d ase ovo oknaca Nula .Ovaj rezim nece biti smenjen to granatujem ,jer su rasporedjeni kao sibicari ,ako ovi padnu vracaju se iz jedne druge stranke i tako u krug ,a pravim disdentima se trazi 10 000 osnivaca za partiju i to u uslovima kada gradjani nemseju da kazu nesto ,a da neizgube posao # disident 101

Crni

26.06.2018. 12:59

Malo je 500 eura jer da bi se bar malo nirmalno zivelo treba bar 700 eura da bude minimalac.....

Hajduk Veljko

26.06.2018. 14:02

Jednostavno ih pitajte zasto odlaze.Dobicete sve potrebne odgovore.To su pametna deca.

ljubica

26.06.2018. 16:16

Nisu da trecina studenata koji zele da odu vrhunski strucnjaci. Na prste mogu da se nabroje oni koji jesu. A vecina njih ce voziti kamione, konobarisati i prevrtati babe. No sve jedno vazno je da mladi ostanu u nasoj zemlji da ne nestanemo.

Dend

26.06.2018. 17:37

promena zakona o skolstvu, vrati Drzavi u dvostrukom trajanju provedeno u skolstvu ili novcano nadoknadi skolovanje a taj novac dati onima koji ostaju u svojoj Drzavi !

Sve Je Isto

26.06.2018. 19:57

Ovako stanje traje godinama.Omladina,stručnjaci odlaze...a Vi političari se javno utrkujete kako mlade zaustaviti,vratiti,dati im posao.Zar mislite da javnim pozivom nešto činite?Apsolutno ništa...nikakvu strategiju nemate,pa se čovek zapita koga vi to obmanjujete,izigravate i pravite ogromnu diskriminaciju.Dr.umetnosti....želelim da se vratim,ali vidim da ništa ne radite,već prodajete maglu.

тлн

27.06.2018. 03:09

УВИЈЕК је било тако!!! УВИЈЕК!! Тако је било и за вријеме тите и "благостања" и тада је свима био сан да се докопају швице, швабије или америке....и аустрије!! УВИЈЕК је било тако!!!

M. Pavlovic

20.12.2018. 00:38

@тлн - TLN, nije uvek bilo tako, tako je od kada su komunisti na vlasti !!!!

Sve Je Isto

27.06.2018. 09:01

I da...za sledeće izbore oko 60 glasova manje za vas,od moje porodice,prijatelja,koji znaju na kakve barijere nailazim...a hoću da se vratim u svoju Srbiju.Notorni lažova svuda ima,ali ovde što sam doživeo svaka vam čast.Svi će vam otići,vladajte sami nad sobom,jer to vam dobro ide.....