Među obolelima od malih boginja i sedamnaestomesečna beba

D. Z.

27. 10. 2017. u 13:50

Међу оболелима од малих богиња и седамнаестомесечна беба

Ilustracija

Među obolelima od morbila i sedamnaestomesečna N.P. iz Klokota, kao i dvoje dece iz okoline Kosova Polja i Plemetine

GRAČANICA - Od 24 obolelih od malih boginja, koliko ih je od početka oktobra registrovano u srpskim sredinama na Kosmetu, na infektivnom odeljenju Klinčko bolničkog centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno je hospitalizovano dvanaestoro pacijenata. Među obolelima od morbila prema saznanjima “Novosti” je i sedamnaestomesečna beba N.P. iz Klokota kao i dvoje dece iz okoline Kosova Polja i Plemetine.

PROČITAJTE JOŠ - Ristić: Vakcinacija jedina preventiva od epidemija

-Trenutno na infektivnom odeljenju imamo dvanaestoro pacijenata od kojih je većina, odnosno njih više od osamdeset odsto, iz južne mahale Kosovska Mitrovica odakle su bili i prethodni pacijenti od morbila - ističe primarijus Milovan Krivokapić, direktor Zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici i objašnjava da ekipe ovog zavoda svakodnevno obilaze srpske sredine u Pokrajini odnosno da su do sada obišli centralni deo Kosova, pomoravski kraj, Pećki okrug i druge sredine.

PROČITAJTE JOŠ - POJAČAN NADZOR U SRBIJI: Male boginje prete na KiM, beba umrla u Prištini

Podsećajući da je početkom nedelje naložena vanredna vakcinacija dece do 14 godina, direktor Krivokapić pojašnjava da Zavod za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, koji pokriva sve srpske sredine na Kosmetu, svakodnevno šalje rezulate pacijenata na analize Institutu Batut kao i Ministarstvu zdravlja.

I dok u srpskim sredinama ističu da imaju dovoljno vakcina protiv malih boginja, na Infektivnoj klinici u Prištini do sada je registrovano oko 200 slučajeva obolelih od malih boginja.

PROČITAJTE JOŠ - Vanredna vakcinacija protiv morbila na KiM, epidemija i u srpskim sredinama
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mo

27.10.2017. 14:37

Male boginje su manje opasne od gripa. Sto se ne objavi koliko ljudi umire od grip? A ako postoji i jedno dete koje postane autistično od vakcine protiv malih boginja, po svedočanstvu roditelja (naravno ne od onih koji na to primoravaju) onda je dovoljno da roditelji imaju pravo da odluče da li su spremni na taj rizik?

toma

27.10.2017. 15:42

@Mo - ranije su roditelji vodili decu kod bolesnih. tako se stvarao dozivotni imunitet.nije bilo problema.

Milos

27.10.2017. 16:17

na kosovu su jos 70tih i 80tih bile takve retke bolesti da su naucnici iz celog sveta dolazili da vide te bolesti. kosovo je bilo kao afrika danas. a i danas nije daleko.

Ivan

27.10.2017. 20:23

Samo vi pricajte kako vakcina izaziva autizam pa ce svako drugo dete imati zauske, rubeolu u male boginje.