Male boginje prete na KiM, beba umrla u Prištini

E. V. N.

18. 10. 2017. u 10:29

Na Kosovu proglašena epidemija, u celoj Srbiji pooštrene mere prevencije. Na severu pokrajine zaraženo sedmoro ljudi

Мале богиње прете на КиМ, беба умрла у Приштини

Ilustracija, foto N.Živanović

NA Kosovu je zbog povećanja broja obolelih proglašena epidemija malih boginja. Tamošnji Institut za javno zdravlje registrovao je 98 slučajeva obolevanja, a jedna beba preminula je pre dva dana u prištinskoj bolnici od komplikacija malih boginja. Na severu Kosmeta sedmoro ljudi zaraženo je virusom malih boginja. Načelnik Infektivnog odeljenja Zdravstvenog centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici doktorka Danica Radomirović kaže da postoji opasnost da se broj zaraženih značajno poveća.

Iako u srpskim sredinama na centralnom Kosmetu nema obolelih, dr Sonja Rakočević, pedijatar u Doma zdravlja u Gračanici, kaže da je među roditeljima zavladala panika, zbog čega su napravljeni spiskovi za vanrednu vakcinaciju, kao i lista prioriteta na kojoj su deca do 18 godina iz Gračanice i okolnih srpskih sredina.

- Na osnovu tih spiskova deca se pozivaju na vanrednu vakcinaciju u Gračanici i lokalnim ambulantama - objašnjava dr Rakočević. - Iz zavoda za javno zdravlje u Mitrovici nabavili smo dovoljno vakcina, tako da će vakcinacijom koja je u toku biti obuhvaćena sva deca.

Doktor Zoran Vukadinović iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici kaže da je posle petnaestodnevnog lečenja dvoje pacijenata otpušteno iz bolnice uz epidemiološki nadzor, dok se troje nalazi na lečenju na infektivnoj klinici u KBC Kosovska Mitrovica.

Na infektivnom odeljenju prištinskog kliničkog centra trenutno leži 57 pacijenata sa malim boginjama, jer su komplikacije koje se javljaju upala pluća ili mozga, a četvoro je u teškom stanju.

Tako nam sada epidemija malih boginja, koje su inače, vrlo zarazne, preti sa dve strane: iz Rumunije, gde je od početka godine zaraženo više od 3.500 ljudi, a 17 umrlo, i sa juga Srbije, odnosno KiM. Ako se epidemija raširi to će biti direktna posledica uticaja antivakcinalnog lobija i opadanja obuhvata vakcinacijom. MMR vakcinu, koja najmlađe štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole, prošle godine primilo je 81 odsto dvogodišnjaka - u Vojvodini 89, a u centralnoj Srbiji 78,2 odsto, a dobrom barijerom od obolevanja smatra se obuhvat vakcinacijom od najmanje 95 odsto.

Bolnica u Gračanici / Dr Danica Radomirović

Prema podacima epidemiologa, kada se saberu nevakcinisani po generacijama, svako drugo dete u Srbiji nije primilo MMR, a to znači da je rizik od epidemije veliki, pa se pojačavaju mere zaštite.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" od 9. oktobra sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji cele Srbije, a to podrazumeva prijavu sumnjivih slučajeva, laboratorijsku dijagnostiku, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih... U Ministarstvu zdravlja tvrde da smo, ako zatreba, spremni i za izolociju i lečenje obolelih.

Naloženo je da se mere pooštrenog nadzora sprovode do daljeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja u žarištu epidemije.


- Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica (koji je nadležan za teritoriju srpskih enklava) prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije epidemiju malih boginja 6. oktobra sa četiri obolela zaključno sa 16. oktobrom, i to u romskoj populaciji. U uzorcima dvoje obolelih u brisu i serumu na Institutu Torlak je dokazan virus malih boginja - objašnjavaju u "Batutu".

Zavod za javno zdravlje Vranje je prijavio 13. oktobra slučaj sumnje na male boginje kod osobe sa teritorije opštine Bujanovac, koja je ostvarila kontakte sa obolelima u Kliničkom centru Priština. Rezultati se čekaju.UGROŽEN - SVET

U PRVIH devet meseci ove godine u Srbiji je registrovano 12 slučajeva malih boginja (genotip B3) iz prijavljenih epidemija u Opštoj bolnici Kruševac i Opštoj bolnici Sremska Mitrovica. Epidemije morbila u Evropi su registrovane tokom 2017. u Nemačkoj (891 slučaj sa jednim smrtnim ishodom), Italiji (3.501 slučaj sa četiri smrtna ishoda), Bugarskoj (162 slučaja sa jednim smrtnim ishodom), Ujedinjenom Kraljevstvu (25), Španiji (138), Austriji (84). Od početka epidemije morbila u Rumuniji početkom 2016. do kraja septembra 2017. godine prijavljeno je 9.539 slučajeva sa 34 smrtna ishoda.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Bane

18.10.2017. 11:17

Sada kada krene i tuberkoloza da kosi decu koja nisu vakcinisana. Zaboravili Srbi kako su ranije deca umirala, pa slušaju eksperta za imunologiju, Jelenu Karleušu. Smrtnost dece u Srbiji pre nego što su pronađene vakcine je bila oko 30%. Jova Jovanović Zmaj, i pored toga što je bio ugledan doktor, izgubio svih devetoro i ženu pride, moja prababa četvoro ... Srećno bilo roditeljima koji ne vakcinišu decu.

da vam ja dovedem moje dete na pregled?

18.10.2017. 13:06

Primilo MMR, nece imati nijednu od bolesti sa spiska, ali ima autizam, koji je neizleciv. Zivotari ko biljkica od kada je primio MMR. Neku od ovih bolesti protiv kojih je vakcinisan bi mozda preziveo, ali MMR nije. A ja sam bio kreten, lojalan i poslusan gradjanin ove zemlje, i u svom kretenizmu sam upropastio svoje dete. Za moje dete nema vrtica, moja zena je dala otkaz da brine o njemu, a moju drzavu nasi problemi ne zanimaju. Da mogu da vratim vreme,,,,

Dr

18.10.2017. 14:10

@da vam ja dovedem moje dete na pregled? - Dobio bi autizam i da je primio i da nije primio MMR. Autizam se manifestuje u uzrastu kada se dobija MMR i nikakve veze sa vakcinom nema. A vi verujte u suprotno, ako vam je lakše.

Dr, pa nisam ni ja chobanin da pricham neprovereno

18.10.2017. 14:54

@da vam ja dovedem moje dete na pregled? - Dete je dobilo autizam posle visoke tempoerature i burne reakcije organizma nakon primljene MMR vakcine. Prestalo da govori, da gleda u oci, da se igra omiljenim igrackama... Slucajnost?

samo broj, bez imena

11.11.2017. 11:59

@da vam ja dovedem moje dete na pregled? - @Dr Potvrđujem priču. Imamo istu priču u porodici.

pesak

18.10.2017. 13:49

Počinje hajka sa naduvanim vestima.. Gde će nego na Kosovu, ko to može proveriti?

Javno pitanje za "novinare istrazivace"?

18.10.2017. 15:02

Zasto niko ne napise o tome sto se vise ne daju proverene vakcije domaceg proizvodjace, nego opasne, strane, koje sem zdravlja, opterecuju i budzet odlivom tesko skupljenih, dragocenih deviza. Odakle tolika hajka, prekrsajne prijave, i slicno, bas od trenutka od kog smo "odlucili" da primenjujemo uvoznu vakcinu? Kako moze nevakcinisano dete da igrozi vakcinisano dete? Da li je ko i koliko provizije primio da otruje decu zemlje Srbije stetnim vakcinama?

Proverene i pravilno primenjene vakcine su potrebne

18.10.2017. 16:23

Mene kao roditelja čije je dete vacinisano i dobio diabetes melitus tip 1 zanima zbog druge dece kada će početi da se primenjuje ozbiljniji pristup u kontroli vakcina i njihovoj primeni jer je ipak potrebno uraditi test krvi koji bi potvrdio da li dete može da primi vakcinu pre svega da li je potpuno zdravo i da li ima genetske predispozicije ka autoimunim bolestima koje mogu biti izazvane vakcinacijom. Povećan broj dece obolele od autoimunih bolesti je alarm za sve nas.

Dr Mr Zakon

19.10.2017. 01:12

@Proverene i pravilno primenjene vakcine su potrebne - Po zakonu, test na vakcinu se vrsi iskljucivo nakon vakcinacije ako se pojave neki nezeljeni simptomi.