Vanredna vakcinacija protiv morbila na KiM, epidemija i u srpskim sredinama

Tanjug

26. 10. 2017. u 18:53

Ванредна вакцинација против морбила на КиМ, епидемија и у српским срединама

Foto Tanjug, AP

Stručnjaci napominju da nema mesta panici i da su preduzete sve mere. Prioritet imaju nevakcinisana deca i ona kod kojih nije obavljena revakcinacija
U Domovima zdravlja na Kosovu u toku je vanredna vakcinacija protiv malih boginja, a epidemija je proglašena i u srpskim sredinama, gde je do sada registrovano sedmoro zaraženih.


RTK2 prenosi da stručnjaci napominju da nema mesta panici i da su preduzete sve mere.

Navodi se da vanredna vakcinacija protiv malih boginja u Domu zdravlja u Gračanici traje već 10 dana. Obavljena je revizija kartona dece predškolskog i školskog uzrasta. Prioritet imaju nevakcinisana deca i ona kod kojih nije obavljena revakcinacija.

Pročitajte još: UZBUNA ZBOG MALIH BOGINjA: Dodatna vakcinacija u domovima zdravlja

"Pre dva dana proglašena je epidemija u srpskim sredinama, koja je prevazišla okvire porodične epidemije. Juče je stigao dopis o laboratorijskoj potvrdi morbila kod osobe iz Gračanice, koja je hospitalizovana na Infektivnoj klinici u Severnoj Mitrovici", izjavila je dr Sonja Rakočević.

Ona je navela da je "pored ovog slučaja sa prostora srpskih enklava, potvrđeno još šest slučajeva morbila, što je ukupno sedmoro registrovanih".

Pročitajte još: NOVI SLUČAJEVI OBOLEVANjA OD MALIH BOGINjA: Morbile sa KiM - u Kragujevcu

"Na Infektivnoj klinici u Severnoj Mitrovici ima još 4-5 pacijenata, za koje se sumnja da imaju morbile, među kojima je i jedna petnaestomesečna beba i jedan četvorogodišnjak. Ni beba ni četvorogodišnjak nisu vakcinisani", dodala je Rakočevićeva.

Navela je da se "u ovakvim situacijama radi po Službenom glasniku Srbije i povećava stepen nadzora i opreznosti".

Pročitajte još: Male boginje prete na KiM, beba umrla u Prištini

"Ponavljam da nema mesta panici, sve je pod kontrolom. Povećali smo stepen opreznosti u smislu dodatne edukacije medicinskog osoblja o simptomima, pojačanoj pažnji prilikom pregleda u svim domovima zdravlja. Upućujem apel svim roditeljima koji dobiju poziv za vakcinaciju da se odazovu kako bi ih zaštitili od epidemije malih boginja", rekla je ona.

RTK2 prenosi navode direktora Infektivne klinike u Prištini Hamdija Ramadanija da se na toj klinici smanjuje broj zaraženih morbilama, a da je do sada na ovoj klinici registrovano više od 230 slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije