Nacionalna praksa za sve studente

I. MIĆEVIĆ

18. 08. 2017. u 14:02

Projekat "Moj grad, moj izbor, moja praksa" omogućiće akademcima sticanje veština tokom studija. U program Ministarstva prosvete uključiće se kompanije, lokalne samouprave, visoke škole...

Национална пракса за све студенте

PRAKSA Studenti u advokatskoj kancelariji,foto I.Marinković

AKADEMCI svih akreditovanih fakulteta moći će od školske 2018/19. godine da se uključe u projekat Nacionalne studentske prakse i tokom školovanja steknu veštine i znanja koja će im pomoći da se brže zaposle. Projekat "Moj grad, moj izbor, moja karijera" pokreće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u njegovu izradu biće uključene lokalne samouprave, studentski predstavnici i privreda.

Već od septembra počinju okrugli stolovi u pet gradova širom Srbije na kojima će svi akteri zainteresovani da tržište rada dobije što kvalifikovanije mlade ljude moći da iznesu predloge.

- Ideja je da se umreže sva iskustva, da privreda iskaže svoje potrebe, da studenti predlože šta bi za njih bilo korisno, a predstavnici lokalnih samouprava predoče spesifičnosti svojih krajeva - kaže za "Novosti" prof. dr Vladimir DŽamić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. - Krajnji cilj je da ovim povećamo zapošljavanje mladih i motivišemo ih da ostanu i rade u svojoj zemlji.

Zajedno sa DŽamićem, projekat vodi doc. dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, koja kaže da su i ranije postojale inicijative Univerziteta u Beogradu da se pokrene ovakvo usavršavanje tokom studija, ali je ovo prvi put da je Ministarstvo prosvete dalo podršku ovoj inicijativi.

- Koordiniraćemo celim projektom, daćemo mu nacionalni okvir, a moći će da se uključe svi akreditovani fakulteti, bez obzira na to da li su državni ili privatni - napominje Gabrijela Grujić.Nacionalnom praksom biće obuhvaćeni i studenti visokih škola, jer je za njih, zbog strukovnog obrazovanja, učenje kroz rad posebno važno.

PROJEKAT Prof. DŽamić i dr Grujić

FIRME PLAĆAJU

PROJEKTOM "Moj grad, moj izbor, moja karijera" trudićemo se da poboljšamo uslove pod kojima se odvija studentska praksa. Ideja je da to bude plaćena praksa, a da troškove učenja kroz rad plaćaju kompanije. Kroz saradnju sa studentima kompanije će obezbediti kvalitetne kadrove koji će unapređivati njihovo poslovanje i činiti srpsku privredu konkurentnijom na svetskom tržištu - objašnjava Gabrijela Grujić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije