Šarčević: Nauka je naš ponos

I. M.

16. 12. 2016. u 20:56

Nauka je najbolji deo sistema na čijem je čelu, ocenio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i dodao da država za ovaj resor godišnje izdvaja 130 miliona evra

Шарчевић: Наука је наш понос

Foto Tanjug

NAUKA je najbolji deo sistema na čijem je čelu, ocenio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i dodao da država za ovaj resor godišnje izdvaja 130 miliona evra.

- Ulaganje u nauku srazmerno je BDP-u, ali i sa tako skromnim ulaganjima srpski naučnici prave odlične rezultate iako su u neravnopravnom položaju po ulaganjima u odnosu na komšije - ocenio je Šarčević.

Pomoćnik ministra Viktor Nedović, koji je bio na čelu pregovaračkog tima za poglavlje 25, ocenio je da je zatvaranje ovog poglavlja priznanje Srbiji da dobro radi na polju nauke.

- Ovim je dat putokaz za ono što sledi - ocenio je Nedović. - Privremeno zatvaranje je ukazivanje da je u ovom trenutku sve zrelo u toj oblasti.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu prosvete predstavljeni su neki od najznačajnijih naučnih projekata koji su dobili sredstva iz evropskih fondova u okviru programa Horizont 2020, vrednog 80 milijardi evra, iz kog se finansira cela evropska nauka.

Najveća sredstva, ukupno 28 miliona evra, dobio je institut "Biosens" iz Novog Sada, koji je pobedio u konkurenciji 200 projekata i o čijem uspehu su "Novosti" pisale. Bili su bolji i od timova Oksforda, Kembridža i drugih prestižnih institucija, a njihov projekat spaja IT i poljoprivredu. O uspesima Magdalene Đorđević iz Instituta za fiziku, koja je za istraživanje dobila 1,4 miliona evra, govorio je direktor ovog instituta Aleksandar Bogojević. Projekat 3D štampe, koji se razvija na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, i koji je iz EU fondova dobio oko pola miliona evra, predstavila je Snežana Ćirić Kostić, koja je na čelu istraživačkog tima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Doktorant

16.12.2016. 23:17

Šta ste Vi Ministre uradili za nauku? Čije naučno zvanje je oboreno i ko je do sad javno prozvan zbog toga? Šta je sa projektnim ciklusom i kapitalnom opremom JUP-a? Kako to da se i dalje računaju plagijati i kupljena naučna zvanja i ko štiti progonjene doktorante sa projekata u nekim naučnim institutima sa doživotnim direktorima (npr. Nikola Tesla)?