Srbiji preti humanitarna kriza

Tanjug

27. 06. 2015. u 11:07

Podizanje zida sa mađarske strane će usporiti migraciju, što samo znači da će izbeglice duže boraviti u Srbiji, upozorio je direktor Centra za zaštitu i pomoć azilantima Radoš Đurović

Србији прети хуманитарна криза

Srbija je kao tranzitna zemlja za migrante iz Sirije i Bliskog istoka postala poslednji štit evropskih zemalja, a ukoliko se njihov broj, pre svega tražilaca azila, ne smanji, našoj zemlji preti humanitrna kriza, upozorio je danas direktor Centra za zaštitu i pomoć azilantima Radoš Đurović.

Đurović je u izjavi za Tanjug ukazao da to nikako ne bi smelo da se dogodi, a pošto Srbija nije članica EU, potrebna joj je pomoć u rešavanju tog problema.

Odluku Mađarske o podizanju ograde duž granice sa našom zemljom, Đurović smatra neprihvatljivom i ističe da to neće zaustaviti priliv migranata.

To bi, kako kaže, Srbiju s jedne strane suočilo sa zidom, a s druge sa masovnim prilivom migranata.

"Zid će usporiti migraciju, što samo znači da će izbeglice duže boraviti u Srbiji. U većini slučajeva, preko 98 odsto svih koji dolaze, ne žele tu i da ostanu pošto su došli na korak od cilja ka kojem su se uputili", objasnio je Đurović.

Zato je, kaže, nerealno očekivati da Srbija bude njihova krajnja destinacija, ali će svakako biti zemlja njihovog dužeg boravka, što iziskuje i određena finansijska sredstva.

Đurović je kritikovao pojedine medije koji, kako tvrdi, o migrantima pišu senzacionalistički, a sve s ciljem podizanja tiraža.

On je kao netačne odbacio informacije da među migrantima ima teških i zaraznih bolesti poput tuberkuloze, kolere, šuge...

"To su besmislice", tvrdi i dodaje da je reč o umornim i iscrpljenim, ljudima koji su dugo pešačili, promrzlim ili gladnim.

Đurović smatra da bi povodom tih spekulacija o postojanju teških bolesti među migrantima trebalo da se oglasi i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i na taj način javnosti stavi do znanja da to nema nema nikakvog osnova.

Ti ljudi, prema njegovim rečima, svakako zaslužuju da dobiju privremenu zdravstvenu zaštitu jer je to jedini način da se zaštite i oni, a i građani da budu mirni.

Ukazao je da migranti zaslužuju i druge vidove privremene zaštite s obzirom na to da među njima ima i onih koji dolaze i bez ličnih dokumenata.

S druge strane, ima i onih koji su u opasnosti da budu na razne načine pokradeni, da im se, na primer, smeštaj i hrana naplaćuje više, ali i da budu zloupotrebljeni od krijumčara i trgovaca ljudima, rekao je Đurović.

"Da bi se to izbeglo i da migranti ne bi bili satanizovani u lokalnim sredinama, potrebno je da oni budu vidljivi. Druge opcije nema", izričit je Đurović.

Što pre to shvatimo, pre ćemo, kaže, početi da rešavamo ovaj problem.

Problem, ističe, neće nestati sam od sebe ili tako što ih mi nećemo registrovati, a ignorisanje njihovog prisustva ide na ruku krijumčarenju i kriminalu.

"Ti ljudi, samim tim što su izbeglice, zaslužuju minimum ljudskog dostojanstva, zaslužuju da budu vidljivi u sistemu. Zato je neophodno organizovati prihvatne centre i obezbediti im sve vrste privremene zaštite", kazao je Đurović i dodao da bi tražiocima azila trebalo obezbediti lična dokumenta.

Mnogi imaju novac na računima banka, ili im novac šalje rodbina, a bez ličnih dokumenata oni taj novac ne mogu da koriste, rekao je Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Neša

27.06.2015. 11:48

kako je bilo i pre 500 godina kada je Srbija bila tampon zona izmedju Turske i Evrpe tako ćemo i danas biti tampon izmedju azilanata i EU jadno

Stefan

27.06.2015. 12:31

Pa najezda ovih izbeglica je jedan od delova plana za islamizaciju evrope! Alo narode, PROBUDI SE!!!

nedjo

27.06.2015. 14:48

@Stefan - bravo stefane,da li za islamizaciju evrope,nisam siguran,ali za islamizaciju srbije sigurno jeste.zbilja neznam vise sta fali ovima u vrhu srbije(vlast),sta jos treba da se desi pa da se vlast conacno probudi,ne da su madjari originalni,oni su genialni,taj zid treba da ojacaju minskim poljima da ne moze ni guster iz srbije da udje u madjarsku, bravo madjari majstori.

Toške

27.06.2015. 13:29

Treba pojačati autobuske linije koje idu prema Apatinu i Šidu i objsniti izbeglicama da je preko Hrvatske mnogo lakše do Evrope.

Leonidas D.

27.06.2015. 13:54

Alo bre, jel ima Srbija granicnu policiju, vojsku??!! ko pusta vise te azilante, ko im daje azil!!?

dule

27.06.2015. 14:13

Sve je uradjeno kako su kauboji zamislili.Plan se APSOLUTNO ispunjava.Sve ovo sto se desava,migracija,siromastvo,socijalni problemi tog ugrozenog naroda,koji su kauboji napravili i prepustili po planu evropi sada dolazi do izrazaja.Ako je kaubojska zemlja bogatija od Evrope(a oni tako kazu)zasto taj isti narod ne prihvate,a sve su im bombardovanjem ubijanjem kursum demokratijom napravili.Jadni su evropljani kad nesmu to da im kazu.Ta ista sirotinja ide u Evropu,jer nece kod kauboja NEPRIJATELJA

Djordje

27.06.2015. 14:58

Sto ne kazete otvoreno ovom narodu,kad se budu sve nase granice zatvorile il napravljeni zidovi sa zicama onda ce svi ti emigranti koji su pohrlili u" evropu" da ostnu u Srbiji? Jel gospodo, necemo ih moci oterati svojim kucama? A Evropa ce od Srbije, Grcke i Makedonije napraviti geto. Dobijacemo od Evropske unije neku srkavicu kao pomoc i to je sve? Ostacemo dvoriste Evrope kao sto smo to uvek i bili?

Izbeglica

27.06.2015. 15:34

Zao mi je tih ljudi,dece,zena i mora im se pomoci,ali Srbija nije resila problem svojih izbeglica iz poslednjih ratova.Nama je potrebna pomoc,hitno alarmirati svetsku javnost o nasem problemu.

sava

27.06.2015. 19:56

Ma saljite to Amerima oni su i to izazvali svuda rade haos i zlocine a drugi da trpe njihova Sranja po Svetu.Neka ih oni vode sebi i onome Obami i neka ih stave u Pentagon.

Helga

28.06.2015. 08:09

Samo pogledajte strukturu ovi nazovi migranata. Sve mladi, vojno sposobni muskarci bez dokumenata.Zapitajmo se zasto nemaju bar neki od dokumenata? Isprave im se izdaju na rijec u Srbiji? Cije je to naredjenje? Ovo su buduce brigade islamista. Odjecu ce vrlo brzo promijeniti, cim dodje vrijeme za to. Mnoge brigade ovih islamista ce ostati u Srbiji, pa Srbima niko nece biti kriv za ono sto im slijedi, osim njihove "manite pameti", kako rece Tarabic.