Kultura neće stati: Najpoznatiji muzeji omogućili virutelnu posetu

M. Kralj - A. Popadić

četvrtak, 19. 03. 2020. u 10:48

Култура неће стати: Најпознатији музеји омогућили вирутелну посету

Amsterdam: Muzej Rijks

Najpoznatiji muzeji i galerije širom sveta otvorili svoje pinakoteke i omogućili virtuelnu posetu. Digitalne ture nude Luvr, Prado, Britanski i Vatikanski muzej, Ufići, Gugenhajm i MoMA...

Podizanju morala građana zatvorenih u svoje domove, širom Evrope i sveta, svoj doprinos dale su i neke od najvećih svetskih kulturnih institucija, besplatnim programima preko interneta, bilo da je reč o virtuelnim turama kroz muzeje i galerije, ili koncertima najvećih svetskih orkestara, solista i operskih kuća.


Još u januaru, muzeji u Kini počeli su preko društvenih mreža da predstavljaju svoje kolekcije, kao vid duhovne i psihološke pomoći onima koji su zatvoreni u karantine.


A kada su muzeji širom sveta počeli da se privremeno zatvaraju zbog pandemije, sve popularnija je postala "Guglova" platforma "Umetnost i kultura" (Google's Arts & Culture platform). Preko nje, korisnici imaju "besplatnu ulaznicu" u 1.200 vodećih planetarnih muzeja, arhiva, onlajn izložbi i drugih virtuelnih obilazaka kulturnih institucija.


Među partnerima ove platforme su, između ostalih, njujorški Gugenhajm i MoMA, pariski Orsej, londonski Tejt i Britanski muzej, kao i Van Gogov muzej u Amsterdamu.


Sopstvene virtuelne ture imaju pariski Luvr, Galerija Ufići u Firenci, Vatikanski muzej u Rimu, Prirodnjački muzej u Vašingtonu. U Luvru, recimo, koga smatraju najpopularnijim na svetu postoji mogućnost za onlajn šetnju kroz krilo posvećeno drevnom Egiptu. Neki od muzeja koji nemaju virtuelne ture imaju veoma dobro predstavljene kolekcije reprodukcijama u dobroj rezoluciji, koje prate stručna objašnjenja na njihovim sajtovima.


Za ljubitelje umetnosti bogata baština koja se čuva u muzejima Rusije, u digitalnom svetu pretočena je u petočasovni film. Reč je o putovanju kroz nacionalnu riznicu i vodi kroz 45 muzeja i galerija i predstavlja 588 vrhunskih dela.


I španske kulturne ustanove pokušavaju da prazne sale nadomeste virtuelnim postavkama i "šetnjama" kroz muzeje, galerije, snimcima koncerata, operskih predstava. Jedan od najposećenijih svetskih muzeja, madridski Prado, među prvima je otvorio svoju pinakoteku i ponudio virtuelno druženje sa remek-delima Velaskeza, Goje, El Greka... Ako posedujete VR naočare, kao deo nekog gejming seta, onda ćete moći da uživate u izložbi Rembranta, Dalija, Monea koje organizuje španski nacionalni muzej Tisen-Bornemisa.


Kako stalne postavke, zatvorene su i mnoge velike izložbe koje organizuju muzeji, a neke su već dospele u digitalni prostor. Tako su u Torinu, zatvorene čak tri izložbe, odmah nakon što su otvorene pa je Kastel di Rivoli, njihove video- ture odmah postavio na mrežu.


Na internetu se delovi velikih kolekcija mogu videti i na "Instagramu", i to na haštagu "muzeji od kuće"(#MuseumFromHome).


Gotovo na svim kontinetima, pred praznim gledalištem direktne prenose nastupa imali su mnogi vrhunski muzički umetnici, a ti snimci su dostupni širom sveta i kod nas. Berlinska filharmonija "otvorila" je "digitalnu koncertnu dvoranu" besplatnu za sve. Poruka na njihovom veb--sajtu je: "Filharmonija je zatvorena, pa mi dolazimo kod vas." Povodom pandemije njujorška Metropoliten opera, slušaocima cele planete omogućila je da besplatno gledaju snimke njihovih ranijih produkcija, koji su počeli da se emituju početkom nedelje i izvođenjem Bizeove "Karmen" iz 2010. godine.


Ne samo velike muzičke kuće, nego i mnogi ugledni solisti, ali i manji sastavi, pokazali su solidarnost. Tako je pijanista Igor Levit, preko "Tvitera" izveo resital iz svog stana u Berlinu, a gudački kvartet "Dafine", preko iste društvene mreže prenosio je koncert iz praznog, proslavljenog venecijanskog teatra Feniče i to na haštagu "Ostajmo kod kuće". Početkom marta, preko haštaga "Muzika neće stati" prenošen je koncert simfonijskog orkestra "Đuzepe Verdi" iz Milana. U jeku epidemije virusa korona u Kini članovi Šangajskog simfonijskog orkestra su na posebnom kanalu tamošnje društvene mreže "Vi-čet" delili svoje snimke kako kod kuće vežbaju.