PO tekstu Maje Pelević ( rađene u formi radionice, u režiji Bojana Đorđeva) nastala je predstava "Testirano na ljudima", čije je premijerno izvođenje 13.decembra na Sceni "Mira Trailović" Ateljea 212.

- U ovom komadu najviše me zanimalo pitanje slobode. Koliko smo danas slobodni ili neslobodni, odnosno koliko nas privilegovano zapadno društvo, nevidljivo za nas, kontroliše - ističe Maja Pelević. - Kroz različite rituale, tehnologije, tv programe, mobilne telefone, lajf koučinge, psihoterapije, dovodimo sebe u situaciju da ne želimo nikakvu promenu...

Pelevićeva dodaje da globalni nadzor kome smo izloženi, (zahvaljujući i internetu) koriste multinacionalne kompanije da bi oblikovale novog pasivnog potrošača koji dozvoljava da se njegovi lični podaci koriste i prodaju.

Pročitajte još - Atelje 212 bolji od Brodveja

- I na kraju, šta ako te mašine sve preuzmu? Da li bi ta realnost bila bolja od ove u kojoj živimo? - postavlja sebi,ali i publici pitanje Maja Pelević. - Inače, ova tema prisutna je i u filmovima i na televiziji, bilo mi je interesantno davidim kako može da se pretoči u pozorište.

Od danas, kako je saopštio upravnik Novica Antić, svi komadi koji se igraju u ovoj kući (pa i "Testirano na ljudima"), biće dostupni čitaocima na sajtu Ateljea 212.

Foto Atelje 212

- Možda to nije bila namera autora, ali čini mi se da se predstava bavi istorijom čitave civilizacije i predavanja slobode ljudi bogovima, vladaraima, voćinskoj volji naroda i, na kraju - mašinama. Da li to radimo svojevoljno ili ne, da li smo u svemu tome žrtve, veliko je pitanje - kaže Antić.

U predstavi igraju Aleksandra Janković, Ana Mandić, Sofija Juričan, Ivan Mihailović, Ivan Jevtović, Dejan Dedić,Aleksandar Đinđić i Isidora Simjanović. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenograf Siniša Ilić, kostimograf Maja Mirković, kompozitor Luka Papić, a koreograf Isidora Stanišić.