Atelje 212 bolji od Brodveja

V. V. S.

20. 05. 2019. u 13:15

Атеље 212 бољи од Бродвеја
U Ateljeu 212 pre pola veka premijerno izveden mjuzikl "Kosa". U hipi plemenu Mira Peić, Dragan Nikolić, Miša Janketić...

SAMO godinu dana posle brodvejske premijere, na jučerašnji dan (19. maj 1969) u Beogradu je premijerno izveden čuveni mjuzikl "Kosa" autora Džejmsa Radoa i Džeroma Ragnija, koji su posle naše odgledane predstave rekli da je bolja od one u Njujorku!

Pošto su je videli na Brodveju, Mira Trailović i Zoran Ratković, osmelili su se da priču hipi "plemena" i njegov antiratni poklič postave na scenu Ateljea 212 u još uvek konzervativnoj, socijalističkoj Jugoslaviji. Tema mjuzikla bila je "vruća" i aktuelna: šezdesete godine i rat SAD s Vijetnamom. Vreme mladalačkog bunta protiv establišmenta, želje za slobodom, seksualne revolucije i odbacivanja svih društvenih stega, na sceni je dočaralo hipi pleme predvođeno Mirjanom Peić u ulozi Šejle, Klod je bio Miša Janketić, a zavodljivog Bergera igrao je Dragan Nikolić. U podeli su, mladi i lepi, bili i Dušan Prelević, Jelisaveta Seka Sablić, Mihajlo Pljaka Kostić, Gordana Marić, Nada Blam, pa i neka nepoznata imena poput Muhameda Abdusamada, Alfreda Rafaela, Mamade Sangare.

Miša Janketić imao je glavnu ulogu (Kloda Bukovskog), a Branko Milićević u početku je bio njegov zamenik i pevao većinu Klodovih pesama:

- Osim Mišine uloge, glumio sam i ostale, kad bi neko bio odsutan. "Kosa" je nešto kao muzička revija hipi kostima s konferansom između pesama. Svako je mogao da preuzme nečije delove teksta. Igrao sam i Gaginu (Dragana Nikolića) ulogu, i Ljube Moljca, dok su bili u vojsci - otkrio je za "Novosti" Branko Milićević.

Avangardan u svakom smislu, mjuzikl je odigran više od dve stotine puta, sve dok 4. februara 1973. godine nisu, kao publika, došli đaci vojne gimnazije - cepanje američkih vojnih knjižica shvaćeno je kao provokacija, pa je predstava skinuta sa repertoara. Ipak, numere poput "Akvarijus","Dona", "Frank Mils" žive do naših dana.

Pročitajte još: Publika je pevala s hipi “plemenom”

"Kosa" je u Ateljeu uvek igrana na kartu više, a njene velike popularnosti rado se prisećala i Mira Peić Armenulić.

- Za te četiri godine, gde god smo je izvodili, od Makedonije do Slovenije, dočekivana je sa oduševljenjem. Uvek krcato gledalište. U Ateljeu smo se plašili da se bukvalno ne sruši balkon. Sala je bila krcata, ulazili su i oni bez karata. Na kraju predstave publika bi ustajala, aplaudirala i pevala sa nama...


TRIBINA I IZLOŽBA

U OKVIRU projekta obeležavanja pola veka od premijere mjuzikla "Kosa" u Jugoslaviji, na maloj sceni "Petar Kralj" Ateljea 212, tribinu su povodom jubileja organizovali studenti Fakulteta dramskih umetnosti, Magdalena Zrnjević i Boško Radonjić, pod mentorstvom dr Milene Dragićević Šešić.

Prateći program tribine je izložba originalnih fotografije iz mjuzikla u gornjem foajeu Ateljea 212.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije