Handke za Novosti otkrio istinu o pasošu SRJ i državljanstvu

G. ČVOROVIĆ

07. 11. 2019. u 21:02

Austrijski nobelovac o novim napadima i pokušajima omalovažavanja

Хандке за Новости открио истину о пасошу СРЈ и држављанству

Foto G. Čvorović

Pariz

Od stalnog dopisnika

NEMAM jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao!

Tim rečima odgovorio je, ekskluzivno za "Novosti", nobelovac Peter Handke na pisanje onlajn revije "Intercept" na engleskom i portugalskom jeziku, u kojem se ističe da je Handke 15. juna 1999. godine dobio pasoš SRJ, što se navodi kao "novi dokaz lojalnosti" tadašnjem režimu Slobodana Miloševića.

Istovremeno su se u medijima pojavili navodi da bi Handke time mogao da izgubi austrijsko državljanstvo.

- Ko to kaže?! - upitao je Handke, iznerviran najnovijim uznemiravanjima u trenutku dok piše govor za uručivanje Nobelove nagrade 10. decembra u Stokholmu.

"Intercept" između ostalog navodi da je Handke jugoslovenski pasoš dobio u Ambasadi SRJ u Beču, kao i da nije moguće iz dostupnih stranica Handkeovog pasoša da se utvrdi da li je takođe uzeo jugoslovensko državljanstvo zajedno uz svoje austrijsko, ali da u pasošu u rubrici nacionalnosti stoji "Jugosloven".

Sajt, koji je poznat po objavljivanju Snoudenovih otkrića, piše i da dobijanje pasoša Jugoslavije, kao i bilo koje druge zemlje, nije jednostavan proces. Ističe se da su samo jugoslovenski državljani mogli da ga dobiju, osim diplomatskog, što sa Handekom nije bio slučaj. Ali, takođe se naglašava da je u to vreme hiperinflacije i sankcija režim mogao lako da zaobiđe zakon i dodeli mu pasoš bez državljanstva.

"Intercept" navodi i reči nekadašnjeg portparola Salcburškog muzičkog festivala Hansa Vidriha, od koga je Handke iznajmljivao kuću i kome je dao brojne predmete, i koji se jednom raspitivao kod Handkea zašto je uzeo jugoslovenski pasoš. Pisac je, kako se ističe, rekao da je pasoš tražio da kao stranac ne bi plaćao skuplje hotele tokom svojih boravaka u Srbiji. "Intercept", međutim, piše da za strance nisu postojale više cene hotelskog smeštaja.

Istraživački sajt podseća i da je Handke svojevremeno isticao da je "njegovo mesto u Srbiji dok NATO kriminalci bombarduju", a u vezi s njegovim poreklom, navodi se i da mu je majka bila Slovenka.

Naglašava se i da se za postojanje pasoša saznalo kada je Austrijska nacionalna biblioteka 2015. godine kompletirala arhivu sa tekstovima i fotografijama u vezi s Handkeovim životom. Među 16 sličica bile su i dve sa njegovim jugoslovenskim pasošem, iz Vidrihove kolekcije. "Intercept" piše da su one u međuvremenu sklonjene.

Agencija Tanjug je navela da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", pošto su se pojavile informacije da je Handke 1999. godine dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo proveru ovog slučaja.

NAGRADA NIJE SPORNA

Ova nova afera je nastavak napada na Handkea zbog njegovog ličnog opredeljenja, u trenutku kada mu je dodeljena Nobelova nagrada za književnost. U svakom slučaju, to ne dovodi u pitanje nagradu koju treba da primi 10. decembra. Ni Austrija se, u svakom slučaju, neće zbog toga odreći svog nobelovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Novi

07.11.2019. 21:36

Svi oni koji napadaju Xandkea sa prostora Balkana su veliki srbomrsci koji mrze i one koji ne mrze Srbe. Inače su to potomci onih koji su sa oduševljenjem prihvatili Hitlerove fašiste i borili se sa njima. U toku rata 90-tih okrivljivali su Srbe da su fašisti, zajedno sa svojim zapadnim prijateljima, ne govoreći koliko su Srbi stradali od Hitlerovih fašiata i njihovih predaka fašista.

Bice Bolje

07.11.2019. 21:50

Samo vam Milosevic u glavi ni mrtav nemoze da lezi da ga nespominjete sta bi novine bez njega neznam

Marko Vojnović

08.11.2019. 19:56

@Pasoška Kontrola - Ozbiljna provera Austrije. Da li je ozbiljna drzava? Na muci se poznaju junaci. Ili ce se drzati sopstvenog zakona i primeniti ga na svakog, makar on bio nobelovac, ili svako moze u Austriji da radi sta hoce. To se nas mnogo ne tice, ali je zanimljivo za posmatranje.

Др Ивана

22.12.2019. 00:14

“ INTERCEPT” lupeta i laze čiraoce: : stranci jesu plaćali vise i to daleko više cene u hotel lma a ja to znam jer sam srpkinua koja zivi u inostranstvu od 1969. i bilo je vrlo bitno da sam imala Yu-pasoš jer sam u Jugoslaviji kad god sam dolazilla morala da otsedam u hotelu. A to mit je bilo mit guće jer sam hja sa Yu-pasošem plaćala smešne cene u odnosu na strance.