Handke na meti medija zbog pasoša SRJ: Nobelovcu dokument uručen pre 20 godina, ugroženo mu austrijsko državljanstvo? (FOTO)

Tanjug/Novosti Online

07. 11. 2019. u 15:22

Istraživački sajt "Intercept" objavio je da je Handkeu 1999. godine ambasada tadašnje SR Jugoslavije uručila jugoslovenski pasoš

Хандке на мети медија због пасоша СРЈ: Нобеловцу документ уручен пре 20 година, угрожено му аустријско држављанство? (ФОТО)
Nobelovac Peter Handke, sudeći po pisanju austrijskih medija, ima jugoslovenski pasoš još od 1999. godine.

Hajka na ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost zbog njegove uloge u iznošenju svog viđenja rata na prostoru bivše Jugoslavije, se nastavlja, a ovaj put je suočen sa optužbama da je prekršio austrijski zakon o državljanstvu.

Pročitajte još:Peter Handke: Oživljavaju me Srbi sa Kosova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

Istraživački sajt "Intercept" objavio je da je Handkeu 1999. godine ambasada tadašnje SR Jugoslavije uručila jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Handkeu je pasoš SR Jugoslavije uručen 15. juna 1999. u ambasadi u Beču.

Fotografiju dokumenta možete videti OVDE.

"Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje", objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje "Esterajh", sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

Foto privatna arhiva handkeonline.onb.ac.at/

Jedan neimenovani visoki zvaničnik dodao je da ovo podseća na slučaj bivšeg austrijskog sportiste Andreasa Goldbegera.

"Skijaš je tada uzeo srpsko državljanstvo, ali je brzo promenio odluku", ukazao je neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo ističe da će detaljno istražiti slučaj Handkea.

"Intercept" navodi da je jugoslovenski pasoš Handkea slučajno pronašao na "veoma nepreglednom" sajtu Nacionalne biblioteke Austrije, na kojem se nalaze dve fotografije jugoslovenskog pasoša poznatog književnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Safir

07.11.2019. 21:19

Nemam nista protiv da se računa kao nas drzavljanin. Eto nama jos jednog Nobela za knjizevnost. Ni orali ni kopali.

Vatro Marx

08.11.2019. 19:17

Lijepo je to kada Srbiju postuju takob divniintelektualci kao Handke. Ponosni smo sa Vama.