ŠTA je ono najbolje, najzanimljivije i najvažnije što su srpski filmski autori stvorili na velikom platnu od 2001. godine do danas, kulturna javnost i izvan Srbije može da sazna iz knjige na engleskom jeziku The Best Serbian Films of the 21st Century ("Najbolji srpski filmovi 21. veka"), kritičara Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića.

Izdavač knjige je Filmski centar Srbije (FCS), i ona predstavlja izbor iz zbornika "Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017" istih autora, uz dopunu produkcije iz 2018. Kako je istaknuto na nedavnoj promociji u knjižari "Delfi" SKC-a, cilj ovog izdanja je promocija srpskog filma u svetu, ali i kritičko vrednovanje onoga što je najreprezentativnije ili najzanimljivije u novijoj srpskoj kinematografiji.


Pročitajte još: Svi uspesi ali i razočaranja srpskog filma


Nova knjiga obuhvata 50 filmova, a podeljena je na četiri zasebna segmenta. U prvom su kritike najboljih filmova nagrađivanih i iskusnih autora - Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, Želimira Žilnika, Miloša Miše Radivojevića i Gorana Markovića, a poslednji segment kritike filmova novih nada, reditelja mlađih od 30 godina, Luke Bursaća, Koste Ristića, Filipa Kovačevića, Momira Miloševića i Raška Miljkovića. Centralni deo zauzimaju kritike filmova koji su to zavredeli po kvalitetu i po prijemu na festivalima u zemlji i svetu .

U posebnom segmentu date su kritike filmova koji su ostvarili veliki uspeh u bioskopima ("Zona Zamfirova", "Munje", "Montevideo, Bog te video", "Južni vetar"). Urednik izdanja je Miroljub Stojanović, knjigu je na engleski prevela Jelena Kosanović Dorogi, a dizajn je uradio Borut Vild.