Radovi Cileta Marinkovića nedaleko od Pariza: Glave izdvojene iz uličnog meteža

Goran ČVOROVIĆ

18. 12. 2016. u 22:41

Радови Цилета Маринковића недалеко од Париза: Главе издвојене из уличног метежа
Izložba srpskog umetnika otvorena u gradu Kašanu, južnom krilu budućeg velikog Pariza. Reč je o novim slikama, nastalim u poslednje dve godine

OD STALNOG DOPISNIKA: PARIZ

PROLAZNICI i izdvojene glave, Milana Cileta Marinkovića, postavljeni su u Oranžeriji grada Kašana, južnom krilu budućeg velikog Pariza.

- Reč je o novim slikama, nastalim u poslednje dve godine. Na njima je zastupljena moja tema koja se stalno provlači. To su prolaznici, ljudi, dešavanja, metež koga danas ima sve više. Iz njih su izdvojeni uvećani portreti, glave, kao detalji mojih slika, da bi dobili na ekspresivnosti - ističe Cile za "Novosti".

Izložbu je otvorio gradonačelnik Kašana Žan Iv le Bujonek.

- Srpska pravoslavna muzika je izuzetna. Ciletovo slikarstvo me podseća na tu muziku, pretočenu na platno. Opijen sam bojama njegovog fantastičnog sveta - poručio je Bujonek.

Cile na scenu stavlja realne ljude koje modelira iz svoje mašte.

- Stvara lični svet koji je, istovremeno, odraz epohe u kojoj živimo. Njegova lica reflektuju gubitak individualnosti, ako ne i identiteta u društvu koje sve više postaje masa, a gde se ličnosti brišu iza prividnosti - kaže likovni kritičar Iv Kobri, koji je takođe bio na otvaranju.

Na vernisažu u četvrtak uveče bila su i dva ambasadora Srbije, u Francuskoj, Rajko Ristić, i pri Unesku, Darko Tanasković.

Ciletova izložba u Oranžeriji Kašana trajaće do kraja januara.


KĆERKA ZA OCA

KATALOG za izložbu Cileta Marinkovića u Kašanu uradila je njegova kćerka Danica Marinković - Dana Mar, takođe likovni umetnik i grafički dizajner.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije