NA TRŽIŠTU SAMO VELIKI: Osiguravajuće kuće potpisale ugovore sa sedam turističkih agencija u Srbiji

J. Su.

04. 11. 2020. u 12:39

TURISTIČKE agencije u Srbiji definitivno će nestati preko noći. Bar većina njih. Kako dogovor sa osiguravajućim kućama oko produženja licenci do kraja godine nije postignut, ostala je ponuda, samo onim, malobrojnim agencijama, koje su spremne da plate polisu i do 19.000 evra, kako bi mogle da nastave da se bave organizacijom putovanja.

НА ТРЖИШТУ САМО ВЕЛИКИ: Осигуравајуће куће потписале уговоре са седам туристичких агенција у Србији

Foto P. Mitić

Kada su 1. oktobra istekle licence za rad turističkim agencijama, teškom mukom su se prijavile tri osiguravajuće kuće, koje su pristale da sarađuju sa njima. Ipak, one su odabrale samo tridesetak organizatora putovanja, kojima su uputili svoje ponude. Te polise kreću se od nekih 8.000 do 19.000 evra. Do sada je samo sedam agencija potpisalo.

U GRČKU IŠLI PUNI

PREMA rečima Jovovića, jedan od razloga što je Grčka spustila rampu za srpske turiste usred sezone je i taj što mnoge turističke agencije nisu poštovale epidemiološke propise. Umesto da autobusi budu popunjeni 50 odsto, oni su išli puni.

- Grčka je tada udarila zabranu i ona se automatski produžava, a odluku nisu promenili - istakao je Jovović.

Situaciju između agencija dodatno komplikuju i suprotstavljeni stavovi među vlasnicima ovih firmi. Većina agencija, koja ne bude uzela polisu osiguranja, neće moći da se bavi organizacijom putovanja, već će jedino kao subagent moći da prodaje tuđe aranžmane.

- Osiguravajuće kuće su privatne firme koje neće da osiguraju one koji su neplatiše poreza, ni one koji su lažno prikazivali minimalnu dobit po 400.000 dinara ili čak nisu platili ni prethodne polise - objašnjava Miloš Jovović, iz agencije "Travellend".

- Rizik je povećan i zato je i poskupela polisa, jer je realna šansa da u svetu bankrotira 90 odsto turističkih agencija. Uostalom, nigde nema toliko agencija koliko ih ima u Srbiji, već maksimalno dvadesetak turoperatora. Ako je nekome polisa skupa, ne treba da se bavi tim poslom. Dosta je bilo da nas više stavljaju sve u isti koš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a