Da li pijete najbolja domaća vina? Evo kako da ih odaberete i gde da ih kupite

Novosti online

03. 11. 2020. u 12:00

NAŠA zemlja pod vinogradima ima 23.000 hektara i čak 400 vinarija. Negotinska Krajina, Šumadija, Župa i Jagodinsko vinogorje, samo su neki od plodnih vinarskih krajeva, a karakter zemljišta i autohtone sorte pružili su posebnu aromu i finoću domaćim vinima koja su generacijama usavršavana – od prvog roda do flaširanja i prodaje.

Да ли пијете најбоља домаћа вина? Ево како да их одаберете и где да их купите

Foto: Promo

U poslednje tri decenije na našem tržištu se desio procvat porodičnih vinarija koje su u svoja autentična vina uložile strast i znanje čineći da srpsko vinogorsko podneblje postane vid kulturnog identiteta i brend.

Danas, srpska vina zauzimaju visoku poziciju u svetu, ali najvišu na domaćem tržištu gde su sve češće prvi izbor potrošača. Zanimljiva je činjenica da se crna vina duplo više prodaju nego bela, a ove dve vrste zajedno čine čak 70 odsto ukupne prodaje vina kod nas. Kada su u pitanju strana vina, u Srbiju se iz Evropske unije uveze kvota koja iznosi 2,5 miliona litara. Ona je ispunjena do polovine tekuće godine, što znači da će sva vina uvezena nakon datuma ispunjenja kvote biti skuplja barem za 30 odsto.

Prema mišljenju Gradimira Vukašinovića, direktora kompanije Supernova i jednog od najvećih trgovaca domaćim vinima, naši vinari poseduju najmoderniju tehnologiju za proizvodnju vina, a njihove etikete su postale brend zahvaljujući visokim standardima kada je reč o kvalitetu grožđa. Kaže da Srbija ima potencijal raznolikosti regiona i može ponuditi specifične stilove vina. Bogati smo kvalitetnim zemljištem i svim ostalim uslovima koji vinovoj lozi daju posebnost, što se oseti u čaši, a primećuje i na vinskim festivalima gde naši predstavnici sve češće osvajaju najsjajnija odličja.

“U Srbiji trenutno dominiraju domaći proizvođači i jasno je da imamo pregršt dobrih etiketa od vinarija koje su se već pozicionirale na tržištu. Vino je tradicionalni posao koji se prenosi sa kolena na koleno, a naši pioniri su porodične vinarije Radovanović, Aleksandrović i Kovačević. Kvalitetnu ponudu pružaju i vinarije, Temet, Zvonko Bogdan, Belo brdo, zatim mlađa generacija – Matalj, Deurić, Despotika… Naša zemlja pod vinogradima ima 23.000 hektara, a najveći deo pažljivo odabranih etiketa možete pronaći u ponudi Merkator hipermarketa, kao i IDEA i Roda marketa. Merkator ima najveću ponudu domaćih vina na našem tržištu i sarađuje sa 41 srpskom vinarijom, pri čemu je poseban akcenat na kvalitetu“, rekao je Vukašinović.

Vino je piće bogate simbolike čija je uloga utkana u mnoge tradicije koje smo nasledili ili stvorili. Najpoznatija je religijska simbolika vina kao krvi Isusove i kroz njega ostajemo u jedinstvu sa Sinom Božijim. Sa druge strane, čaša dobrog vina je način da proslavimo uspehe, ulepšamo slavlja i svetkovine, ali isto tako izrazimo zahvalnost, značaj i naklonost nekoj osobi. Zbog toga, dragim ljudima poklonite nešto svoje, nešto naše, nešto srpsko – najbolja vina domaćih vinarija koje znaju šta znači stvarati kvalitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)