ODZIV MNOGO VEĆI OD OČEKIVANOG! Brnabić: Za "Moju prvu platu" prijavilo se čak 10.295 kompanija

Tanjug

09. 10. 2020. u 00:35

PREMIJERKA Ana Brnabić pozvala je mlade da se od danas prijave za program "Moja prva plata" i istakla da postoji mnogo veći odziv privrede nego što je to bilo očekivano, pošto je čak 10.295 kompanija oglasilo 28.706 radnih pozicija.

ОДЗИВ МНОГО ВЕЋИ ОД ОЧЕКИВАНОГ! Брнабић: За Моју прву плату пријавило се чак 10.295 компанија

Foto: Tanjug

Brnabić je istakla da će 10.000 mladih moći da steknu preko tog programa prvo radno iskustvo i tako prevaziđu "kvaku 22" sa kojom se svi suočavaju, a to je problem što poslodavci kada objave oglas za radno mesto uvek traže radno iskustvo.

- Sve one su objavile 28.706 radnih pozicija, a od toga verifikovali smo 22. 984 pozicije oglašene preko programa Moja prva plata - dodala je Brnabić.

Kaže da je Moja prva plata odgovor na velike kritike mladih i poziv da država mora da učini nešto i pomogne da dođu do prvog radnog iskustva.

- Svi smo bili sučeni sa tom "kvakom 22" kada poslodavac traži radno iskustvo i kako doći do tog iskustva - rekla je Brnabić, naglasivši da je zato država izdovjila dve milijarde dinara za "Moju prvu platu".

Premijerka ističe da je to veliki novac koji je vanredno izdvojen, iako se zemlja bori sa kovidom-19.

Kaže da od ukupno 10.295 kompanija učestvuje 8.537 poslodavac koji je zadovoljio uslove učešća.

Mladi će moći da se prijave do 8. novembra.

Brnabić je navela da će se krajem novembra obaviti razgovori između poslodavaca i mladih oko usklađivanja pozicija za posao.

Onda će, dodaje, od 28. novembra do 15. decembra biti potpisani ugovori između poslodavaca i mladih i započinjanje prakse koju će finansirati država.

Premijerka je istakla da je država u poslednjih nekoliko godina mnogo pažnje posvetila mladima, ne samo da za njih otvori nova radna mesta, već i da ih ohrabri da sami pokrenu svoj biznis.

Podsetila je da je država 2018. godine donela program posebnih poreskih olakšica za one koji su u poslednjih 12 meseci završili srednju školu ili fakultet.

Ta olakšica podrazumeva, dodaje Brnabić, da onaj ko osniva preduzeće ne plaća porez i doprinos za sebe i devet svojih zaposlenih u prvoj godini poslovanja, kako, kaže, ne bi imali "teret države na svojim leđima".

- Nama je bilo važno da u prvih godinu dana probaju da imaju uspešno poslovanje, da nađu neki svoj segment na tržištu i kupce za svoje proizvode i usluge - rekla je Branbić.

Na poreske olakšice, navela je ona, imaju pravo i oni kojima je teško da nađu posao, koji su stariji i koji su duže od šest meseci na birou.

Brnabić je najavila da će u okviru Nacionalne akademije za javnu upravu biti održane posebne obuke za gradonačelnike i predsednike opština kako da rade sa mladima, dok će obuke održavati organizacije mladih.

Navela je i da će organizacije mladih same odlučivati koje kategorije mladih će imati prioritet u dobijanju stanova za mlade, koje će, kaže Brnabić, država početi da gradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024