OVE VALUTE ĆE NAJVIŠE PORASTI POSLE KORONE: Potpuno neočekivani rezultati, među njima je i rublja

Novosti online

28. 09. 2020. u 10:46

ANALITIČARI Goldman Saksa istakli su meksički pezos kao najsigurniju opkladu među valutama tržišta u razvoju koja će profitirati nakon što prođe korona kriza.

ОВЕ ВАЛУТЕ ЋЕ НАЈВИШЕ ПОРАСТИ ПОСЛЕ КОРОНЕ: Потпуно неочекивани резултати, међу њима је и рубља

Foto: P. Milošević

U belešci od četvrtka, Goldmanovi stratezi sugerišu da, iako je prerano za opklade na tržišta u razvoju, s još uvek prevladavajućim rizicima i volatilnim dolarom, nije prerano početi sistemski razmišljati o mogućnostima nakon što kriza popusti.

Kamakša Trivedi i rukovodilac EM Kros-Aset Riserč Cezar Masri, zajedno s timom stratega, odredili su pezos kao najatraktivniji. Prate ga južnoafrički rand (ZAR) i ruska rublja (RUB).

Trgovanje valutama odnosi se na ono gde se ulagači zadužuju u visoko prinosnoj valuti kako bi finansirali trgovinu s nisko prinosnom valutom, s ciljem beleženja razlike između dve stope. Ciklična beta osetljivost je valute na širi ekonomski ciklus i povrat na tržište.

- Pezos je i dalje naš najbolji izbor u ovoj grupi: iako se čini da ima manje "prostora za rast" od nekih drugih valuta visokih prinosa s tržišta u razvoju, ovonedeljna rasprodaja znači da je odnos prema dolaru i dalje preko 10 odsto više od svojih nivoa koje je držao pre korona kriz -, rekli su Trivedi i Masri u belešci.

- Iz srednjoročne perspektive, kombinacija pezosvih makroekonomskih temelja koje podržavaju valutu i još uvek visokih prinosa čine ga atraktivnim izborom.

U odnosu na pezos, analitičari Goldmana sugerišu da i rand i rublja imaju više prostora za rast. Rand vide kao "duboko podcenjen", a rublja je smanjila gubitke u odnosu na rasprodaju od pre godinu dana.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)