OTPUSTILI POLOVINU ZAPOSLENIH: Turističke agencije u Srbiji očekuju da im država pomogne da opstanu

J. Subin

28. 09. 2020. u 11:09

U turističkim agencijama, širom Srbije dosad je otpušteno oko 50 odsto zaposlenih. U nekom narednom periodu, taj broj bi mogao da bude i do 80 odsto.

ОТПУСТИЛИ ПОЛОВИНУ ЗАПОСЛЕНИХ: Туристичке агенције у Србији очекују да им држава помогне да опстану

Foto Z. Jovanović

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija, ukoliko država namerava da im pomogne, potrebno je da to uradi što pre.

- Krediti preko Razvojne banke uopšte se ne realizuju - ističe Seničić. - Od 300 zahteva turističkih agencija, tek je pet odobreno. Procedura je prespora.

Agencije su u nikad gorem položaju, a pojedine se suočavaju i sa tužbama. Od 370.000 turističkih aranžmana, koliko je uplaćeno do 15. marta ove godine, zbog neostvarenog putovanja pravdu na sudu potražilo je 50 ljudi, kako bi im se novac, mimo Uredbe Vlade Srbije, vratio pre januara 2022. Deo tužbi je odbačen, a neki čekaju konačnu presudu.

S druge strane, kako kaže Seničić, da država nije donela takvu Uredbu, gotovo 90 odsto njih bi moglo da stavi ključ u bravu. To znači, da niko ne bi dobio ni evro od onoga što je uplatio, jer strani partneri tek onda ne bi morali da vrate novac.

- Agencije da imaju para one bi taj novac vratile - ističe Seničić. - Nisu agencije krive što Grčka ne dozvoljava našim građanim da putuju. Avio-kompanije su preživele jer su dobile od država velike kredite. Privatnim kompanijama to niko neće da da.

Da je i sledeća letnja ili turistička sezona, generalno, pod znakom pitanja, govori i podatak da je u ovo vreme, prethodnih godina, već bilo rezervacija za naredno leto. U ovom momentu, jedva da ima poneka nova uplata za letovanje i to u Turskoj ili u Egiptu.

- Turističke agencije imaju dodatni, veliki problem, jer osiguravajuće kuće ne žele da im izdaju polisu za sledeću godinu - kaže Seničić. - Problem je što imaju velika dugovanja prema osiguravajućim kućama. Njihov izgovor, koji svakako nije opravdan, jeste da nisu imali posla. To nije profesionalno ponašanje.

DOMAĆIH 25 ODSTO VIŠE

DEVIZNI priliv od turizma u Srbiji za prvih šest meseci ove godine je iznosio 416 miliona evra, što je za 18 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je bio 1,43 milijarde evra, rekla je u nedelju direktor Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

- U avgustu je, prema preliminarnim rezultatima, bilo za 25 odsto više domaćih turista nego u istom periodu prošle godine - kazala je Labovićeva. - Na planinama je bilo za 64 odsto domaćih turista više nego lane, a u banjama za 30 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća