OD PIVARE PROFIT ZA PET GODINA: Stručnjaci kažu da je proizvodnja zanatskog piva isplativa

B. CARANOVIĆ

27. 07. 2020. u 16:00

U SRBIJI trenutno ima oko 40 registrovanih zanatskih pivara, od čega je četvrtina u Beogradu.

ОД ПИВАРЕ ПРОФИТ ЗА ПЕТ ГОДИНА: Стручњаци кажу да је производња занатског пива исплатива

Proizvodnja zanatskog piva u porastu / Foto Depositphotos

Prema podacima Privredne komore Srbije, kapacitet svih pivara je 12 miliona hektolitara godišnje, ali se poslednjih godina proizvede tek oko pet miliona hektolitara piva. Zanatska piva u ovom broju učestvuju sa manje od jednog procenta!

Stručnjaci za ovu oblast kažu da je potencijal zanatskog piva u Srbiji veliki, a da je njegova proizvodnja u porastu. Da bi se pokrenula proizvodnja, potrebno je oko 40.000 evra, a vraćanje novca može da se očekuje za pet godina.

Grupacija proizvođača piva u našoj zemlji godinama insistira na smanjenju fiskalnih nameta, jer od ukupne cene piva, više od 35 odsto otpada na akcizu, što je najviše u regionu. Među razlozima zašto se zanatsko pivo malo proizvodi je i slabo gajenje hmelja. Profesor dr Jan Kižgeci, član Nacionalnog tima za preporod sela, tvrdi da u našoj zemlji ima dovoljno sirovina za proizvodnju zanatskog piva.

Prema rečima Dejana Smiljanića, predsednika Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, posle Beograda, mini-pivara najviše ima u Novom Sadu i Pančevu.

- Najznačajnija razlika zanatskog od standardnog piva je što se za njegovu proizvodnju koriste sirovine u izvornom obliku, a fermentacija i odležavanje se rade na tradicionalan način. Najčešće se ne filtrira i ne pasterizuje - kaže Smiljanićeva.

Ulaganje u mini-pivaru može da iznosi od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada evra.

- Za manje domaćinstvo ili salaš dovoljna je proizvodnja piva u mini-pivari kapaciteta 250 litara - kaže Branko Popović iz pivare u Somboru. - Nedavno je u Inđiji kupljena pivara kapaciteta 250 litara po ceni od 25.000 evra. U tu cenu su uračunati sistem sufova - kuvač i bistrenik, tankovi hladne i tople vode, tri fermentora od 500 litara, čiler - uređaj za hlađenje piva, cevovodi i pumpe.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije poziva povratnike iz inostranstva i druge zainteresovane građane da ulažu u mini-pivaru i proizvodnju zanatskog piva i udruženi konkurišu za podsticajna sredstva u okviru programa "500 zadruga u 500 sela".

U SVETU

NA AMERIČKOM tržištu, jednom od najvećih na svetu po proizvodnji zanatskog piva, takozvana kraft piva učestvuju sa više od 12 procenata u ukupnoj proizvodnji ovog pića. U okruženju najviše mini-pivara ima u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Godišnje se u EU proizvede oko 390 miliona hektolitara piva. Nemačka je bila najveći proizvođač u 2018. godini sa proizvodnjom od 83 miliona hektolitara.

NAJVIŠE IZVOZIMO U BiH

PO rečima samostalnog savetnika u PKS, Stefana Nikolića, u 2018. Srbija je izvezla 1,3 miliona hektolitara piva u vrednosti od 43,3 miliona evra, dok je uvoz piva u istom periodu iznosio 343.968 hektolitara, ili 14,2 miliona evra.

- Najviše izvozimo u BiH, oko 42 odsto, u Bugarsku izvezemo 23, Crnu Goru 12, Mađarsku devet, Hrvatsku osam procenata. Najviše uvozimo iz Slovenije - 28 procenata, Nemačke i Bugarske po 11 odsto, Mađarske, Rumunije i Poljske po sedam, Holandije šest, a Češke pet odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju