Udvostručena proizvodnja u "Ziđinu": Premašen dogovoreni broj zaposlenih

E. R.

11. 06. 2020. u 21:25

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da Vlada Srbije prati šta se dešava u kineskoj kompaniji "Ziđin" i navela da je proizvodnja udvostručena, što je doprinelo uvećanju domaćeg bruto proizvoda u Srbiji.

Удвостручена производња у Зиђину: Премашен договорени број запослених

Foto: Tanjug

- Rezultati kompanije "Ziđin" prethodnih 12 meseci su 50 odsto bolji od onoga što smo mi proizvodili pre dolaska strateškog partnera, a očekujemo da će uspesi nakon daljih ulaganja u narednih nekoliko godina rasti, čime će udeo sektora rudarstva u BDP iznositi pet procenata - rekla je Brnabićeva tokom posete toj kompaniji.

Ona je sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem posetila tu kompaniju, susrela se sa menadžmentom "Ziđina", ali i rukovodstvom "Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor".

Ziđin je 2018. godine postao većinski vlasnik nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor sa 63 odsto udela, dok ostalo pripada državi Srbiji. Ove godine je najavljeno otvaranje rudnika "Cerovo", a 2021. rudnika bakra "Čukaru peki" kod Bora.

Antić je ocenio da je odluka o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom od izuzetne važnosti za Srbiju i da su sve odluke o tome bile "izuzetno dobre".

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

- Godinu i po dana od početka zajedničke misije, sve se odvija u skladu sa našim planovima - rekao je Antić. - "Ziđin" se obavezao da će u kompaniji zaposliti 5.000 radnika, dok je sada broj zaposlenih premašen za 474.

Dodao je da je poboljšana zaštita na radu u toj kompaniji i izneo podatak da je u 2019. godini nivo povreda smanjen za 55 odsto.

Zamenik generalnog direktora Serbia Zijin Copper Dexi Ling rekao je da je ponosan što može da kaže da je promenjena istorija ove kompanije.

Sa rudnikom bakra i zlata "Čukaru peki" bićemo druga po snazi industrijska baza obojenih metala u Evropi - rekao je on.

INSTITUT ZA RUDARSTVO MERIO USPEHE

- INSTITUT za rudarstvo i metalurgiju u Boru najbolji je primer kako je bilo ranije kada je ta institucija bila u dugovima i kada su plate rudara, na primer, 2011. bile 55.000 dinara, a kako je danas kada institut ima godišnji prihod od šest miliona evra a rudari zarađuju u proseku 95.000 - izjavila je premijerka Ana Brnabić. Ona je tokom posete Institutu i RTB-u "Bor" istakla da je Institut imao gubitke i dugove od sedam miliona evra, dok danas ne samo da nema dug, već od njega direktno i indirektno živi 1.000 ljudi. Navela je da su prosečne plate u rudarstvu povećane za više od 70 odsto u odnosu na 2011. i da Institut uplaćuje u budžet tri miliona evra godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu