U BANKU ČAK I NA NOSILIMA: Komplikovana procedura ovlašćenja članova porodice za korišćenje platnih usluga

B. Caranović

24. 08. 2021. u 11:00

PENZIONER Vujadin G. (76) iz Rakovice nedavno je u banku u kojoj ima račun maltene unet na nosilima. Supruga i ćerka imaju punomoćje da raspolažu njegovom penzijom, ali ono ne važi za podizanje nove kartice.

У БАНКУ ЧАК И НА НОСИЛИМА: Компликована процедура овлашћења чланова породице за коришћење платних услуга

Foto Z. Jovanović

Dovezen je taksijem i odnet do šaltera, gde je potpisao dokumenta. I ovo još i nije usamljen, niti najgori slučaj.

Sličan problem ima na hiljade žitelja Srbije, koji iz različitih razloga ne mogu da odu do svoje banke. Ništa lakše nije ni članovima njihovih porodica, koji za gotovo svaku bankarsku uslugu moraju da organiziju trasnport do notara ili banke, i prođu komplikovanu proceduru do dobijanja punomoćja.

Još je dramatičnije kada ovlašćeni članovi porodica moraju da angažuju i papreno plate medicinski transport za svoje stare i nepokretne.

- Kada je mojoj 90-godišnjoj, nepokretnoj majci istekla platna kartica, iako sam ovlašćena da raspolažem njenim novcem, novu nisam mogla da podignem umesto nje - priča Beograđanka D. S. - Pošto nikako nisam bila u mogućnosti da sama odnesem majku do banke, čak ni do taksija, imala sam dve opcije. Ili da pozovem i platim notara da dođe u naš stan da bi majka potpisla punomoćje kojim mogu da podignem novu karticu ili da je odvedem tamo. Nažalost, beležnik nije mogao da dođe, pa sam platila 5.000 dinara medicinski transport do njegove kancelarije i nazad.

Iako i dalje važe instrukcije za privremenu isplatu novca sa dinarskih i deviznih tekućih računa koje je donela Narodna banka Srbije 21. jula prošle godine zbog pandemije virusa korona, u praksi one u mnogim situacijama ne koriste.

Izlazak notara na teren, ako je na istoj opštini košta oko 2.700 dinara. Još najmanje 360 dinara košta overa po potpisu. Problem je i što ni banka ni notari ne kažu kako treba ovlašćenje da izgleda, niti nude obrazac.

- Pre nego što sam zakazala dolazak beležnika sastavila sam tekst ovlašćenja, pa ga odnela u banku, gde je zatim poslat na razmatranje u njihovu pravnu službu - opisuje dugotrajnu i komplikovanu proceduru naša sagovornica.

- Nakon toga je bilo neophodno da se napravi korekcija, pa je tek onda mogao da overi notar. I sa tim overenim ovlašćenjem, sa potpisom moje majke da mogu da podignem isteklu karticu, ponovo je pravna služba banke proveravala da li je sve u redu. Pitam se kako ovakve probleme rešavaju stari i nemoćni sugrađani kojima nema ko da pomogne, čiji su bližnji prezauzeti, ili nemaju mogućnost da plate transport.

Iz Narodne banke Srbije kažu da je za davanje ovlašćenja za raspolaganje sredstvima sa računa, dovoljan samo jedan odlazak u banku, vlasnika računa i osobe koje želi da ovlasti, a procedura traje svega nekoliko minuta. Mnogo puta je, međutim, i taj jedan odlazak komplikovan. Zato se klijenti sa pravom pitaju zašto više nema bankarskih službenika koji dolaze kod svojih klijenata na teren i da li je i to danak digitalizaciji i drastičnom smanjivanju broja ovih radnika iz godine u godinu.

PRIVREMENA OVLAŠĆENJA

RUČNO pisana jednokratna punomoćja još važe, ako je ispunjen najmanje jedan od uslova - da korisnik ima najmanje 55 godina, da koristi usluge smeštaja za odrasle, da je smešten u zdravstvenoj ustanovi, da mu je oduzeta poslovna sposobnost, ili mu nije izdata platna kartica kojom može raspolagati novčanim sredstvima sa tekućeg računa. Uz njih se može podići najviše 100.000 dinara.

NAJTEŽI

U najtežim slučajevima, na primer zbog bolesti i teškog psihofizičkog stanja, licu može biti oduzeta poslovna sposobnost i tada nadležni organ određuje drugo lice ili organ koje će se starati o poslovno nesposobnom licu i u njegovo ime i za njegov račun preduzimati pravne poslove, raspolagati imovinom, kažu u NBS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)