MODERNIZUJU SVOJ FINANSIJSKI SISTEM: Južna Koreje pokreće pilot projekat digitalne valute

Novosti online

24. 05. 2021. u 11:38

Južna Koreja će odabrati dobavljača tehnologije za izradu pilot platforme za razvoj digitalne valute, približavajući se stvaranju svoje kripto valute koju će podupirati centralna banka.

МОДЕРНИЗУЈУ СВОЈ ФИНАНСИЈСКИ СИСТЕМ: Јужна Кореје покреће пилот пројекат дигиталне валуте

Foto Ilustracija arhiva

Korejska centralna banka na nadmetanju traži partnera koji će da istraži mogućnost pokretanja digitalne valute. Platforma će sadržati simulacije poslovnih banaka i prodajnih mesta, a eksperimenti će uključivati plaćanje putem mobilnih telefona, prenos sredstava i polaganje depozita, objavio je Bank of Korea (BOK).

Pilot program će trajati od avgusta do decembra ove godine.

Aktivnosti BOK-a dolaze u vreme širenja bitkoina i drugih kripto valuta, koje menjaju način funkcionisanja finansijskog sektora.

Centralne banke od Kine do Britanije i Švedske gledaju na razvoj digitalnih valuta kao na način modernizacije svojih finansijskih sistema, prihvataju kripto valute radi ubrzavanja domaćih i međunarodnih transakcija.

Centralne banke zemalja sa petinom svetske populacije verovatno će izdavati vlastite digitalne valute u naredne tri godine, pokazalo je istraživanje Banke za međunarodno poravnanje.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri