TRAŽE DODATNU ZAŠTITU: Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog učestalih napada na objekte SPC na KiM

D. Zečević

11. 05. 2021. u 11:57

PODSEĆAJUĆI na kamenovanje Crkve svete Petke u Vitini, pokušaj uklanjanja crkvene zastave sa zvonare Hrama svetih Apostola Petra i Pavla, Eparhija raško-prizrenska izrazila duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

ТРАЖЕ ДОДАТНУ ЗАШТИТУ: Епархија рашко-призренска изражава забринутост због учесталих напада на објекте СПЦ на КиМ

Visoki Dečani / Foto Tanjug

U saopštenju Eparhije raško-prizrenske navodi se da je u selu Parteš ranije ove godine ukraden novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice.


-U zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu prilikom kamenovanja polomljen je prozor na crkvi iz 14-og veka. Sveštenik je prijavio incident policiji, međutim, reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski. O incidentu je obavešten UMNIK i međunarodni predstavnici. Pre nekoliko dana kamenovana je i crkva Sv. Jovana Krstitelja u centru grada Peći poznata kao „Mitropolija“. Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade. Sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut je zbog ovog incidenta pošto su ova, kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju, bile zapaljene i oskrnavljene u velikim albanskim neredima 2004. godine, kada su za dva dana uništena ili teško oštećena 32 hrama i potpuno uništena dva manastira - navodi se u saopštenju. Eparhija raško prizrenska Srpske pravoslavni crkve ističe da najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama.

-Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu, jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta-navodi se dalje u eparhijskom saopštenju i dodaje da će eparhija raško-prizrenska o najnovijim napadima upoznati šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije Euleksa kao i ambasadore Kvinte ali i predstavnike KFOR-a.

-Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne, jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom Kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu. Ovakvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svesni da lokalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema.Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda, koji je već izgubio svako poverenje u policiju i institucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani- navodi Eparhija koja će od  međunarodnih predstavnika zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja naših osnovnih verskih i ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024