PODELILI ZGRADU I IZBEGLI KOLAPS: Prof. Goran Stanojević o zbrinjavanju nekovid pacijenata u niškom UKC, hitni slučajevi ne čekaju na zahvat

D. ALIHODžIĆ

05. 05. 2021. u 10:31

I PORED svih prostornih i kadrovskih ograničenja za lečenje nekovid pacijenata, broj operacija u niškom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) smanjen je za samo 30 odsto u odnosu na period pre pandemije.

ПОДЕЛИЛИ ЗГРАДУ И ИЗБЕГЛИ КОЛАПС: Проф. Горан Станојевић о збрињавању нековид пацијената у нишком УКЦ, хитни случајеви не чекају на захват

Foto D. Miljković

Urgentni pacijenti, poput onih sa malignim bolestima, ne čekaju na operaciju, a "pod nož" je, od početka godine, otišlo i 50 pozitivnih na koronu, za koje imaju posebnu operacionu salu. Prof. dr Goran Stanojević, direktor hirurških klinika, kaže da je u jednom trenutku pretilo da se zdravstveni sistem na jugu Srbije uruši, ali da se to nije desilo zahvaljujući velikom požrtvovanju zaposlenih.

On napominje da se umire od korone, ali da ništa manje nisu ugroženi ni maligni pacijenti. Ocenjuje da je veliki uspeh što ih sve hirurški zbrinjavaju i što nema liste čekanja.

- Imali smo tokom 2019. godine 15.280 operacija, a prošle godine 10.836, što je smanjenje za 30 odsto. U tih 30 odsto su pacijenti čije operacije nisu bile hitne i koji nisu životno ugroženi - kaže prof. Stanojević i dodaje da nije bilo lako organizovati operacije u vreme pandemije i da je postojao veliki pritisak zbog pacijenata sa celog juga Srbije.

- Ustanove u ovim gradovima pretvorene su u kovid-bolnice i pacijenti koji boluju od nekih drugih bolesti nisu imali gde da se operišu. Mi smo jedina tercijalna ustanova južno od Beograda i morali smo da se pobrinemo za te ljude. Inače, zvanični podaci govore da je u svetu tokom prošle godine odloženo 80 miliona operacija - kaže profesor Stanojević, koji ističe da je veliku ulogu imala nova zgrada UKC, koja ima pet spratova.

Prema njegovoj ideji, sredinom avgusta osmelili su se da zgradu podele na zelenu i crvenu zonu.

- To je bio smeo potez, ali i jedini način da sprečimo kolaps. Na prva dva sprata je bila zelena zona, gde smo operisali, jer se tu nalazi operacioni blok, dok su ostali spratovi bili namenjeni pacijentima obolelim od korone. Uspeli smo da potpuno odvojimo ventilacione sisteme i puteve tako da nije bilo rizika po pacijente i osoblje jer su u jednoj zgradi bili i pacijenti pozitivni na kovid i oni negativni - navodi naš sagovornik.

On ističe da su prošle godine, tokom epidemije, operisali 24 pozitivna pacijenta, čije operacije su bile neodložne, a od početka ove godine čak njih 50. Imaju posebnu operacionu salu za takve pacijente.

O KORONI UČILI U HODU

IAKO je hirurg, Stanojević je proveo tri meseca u crvenoj zoni kao koordinator kovid-bolnica u "Čairu" i novom KC.

- Nismo imali dovoljno infektologa i pulmologa u talasu koji je zahvatio Niš. Bilo je dosta zaraženih doktora, ali i onih koji su se uplašili. U jednom trenutku bilo je na hiljade pacijenata, a posebno je bilo dramatično kada su oboleli stanari Gerontološkog centra. Nije bilo mesta za odstupanje i povlačenje. Kao i kolege kod nas i u svetu, u hodu sam učio o koroni i ponosan sam jer nijedan pacijent iz hale "Čair" nije preminuo - kaže Stanojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna