SERTIFIKATI I ZA ONE SA RADNIM ISKUSTVOM: U srednjim školama širom Srbije počinje izdavanje diploma za neformalno stečene veštine

J. LEMAJIĆ

16. 04. 2021. u 07:52

SVI oni koji su tokom života radom "ispekli" zanat, ali nisu imali uverenje o tome, sada će u jednoj od 22 srednje škole širom Srbije moći da dobiju neophodne sertifikate.

СЕРТИФИКАТИ И ЗА ОНЕ СА РАДНИМ ИСКУСТВОМ: У средњим школама широм Србије почиње издавање диплома за неформално стечене вештине

Foto: J. L.

Jer, počinje pilot-projekat priznavanja neformalnog obrazovanja za 26 profila.

Posle više od godinu dana priprema koje su obuhvatile izradu Pravilnika, pripremu procedura, te programa, metodologije ocenjivanja i neohodnu dokumentaciju, sve je spremno da kandidati sednu u školske klupe i dobiju kvalifikaciju koja će biti potuno jednaka onoj stečenoj kroz obrazovni sistem.

- Pravilnik o priznavanju prethodnog učenja donosi priznavanje stručnih kompetencija svih onih koji su vredno radili svoj posao, ali nisu imali određeni sertifikat, što znači i bržu tranziciju ka svetu rada - objašnjava dr Gabrijela Grujić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Priznavanje prethodnog učenja predstavlja mogućnost da se prepoznaju, procene i priznaju znanja i veštine stečene kroz obuke, životno i radno iskustvo, i da se za tako priznata znanja dobije uverenje o stečenim kompetencijama.

Među odabranim obrazovnim ustanovama je i Politehnička škola u Subotici, koja će dati priliku građevincima - armiračima, tesarima, zidarima i rukovaocima građevinskim mašinama.

TRI STEPENA KVALIFIKACIJE

PILOTIRANjE postupka priznavanje prethodnog učenja resorno ministarstvo sprovodi uz podršku projekta "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalikifikacija u Republici Srbiji". A, prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz postupak priznavanja prethodnog učenja, moguće je sticanje kvalifikacija 2, 3 i 5. stepena.

- U toku je radionica kojom se razvija metodologija za izradu programa obuka prema standardima kvalifikacija u Srbiji. U našoj sredini je veliko interesovanje, imamo stručni kadar i opremu, pa se nadamo se da ćemo narednih meseci imati prve polaznike i prve ispite - najavljuje Iso Planić, direktor Politehničke škole kojoj gravitiraju polaznici iz čitavog Bačkog regiona.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri