SPROVEDENO VAŽNO ISTRAŽIVANJE U SRBIJI: Četiri grada u fokusu ispitivanja, vakcinacija daje rezultate!

Tanjug

03. 04. 2021. u 07:36

VAKCINACIJA daje rezultate, pokazuje istraživanje tima premijerke Srbije Ane Brnabić na dva para gradova sa različitim procentom vakcinisanih, koje pokazuje da broj novozaraženih u gradovima s manjim procentom imunizovanih raste, dok u parnjacima u kojima je vakcinisan veći broj ljudi stagnira.

СПРОВЕДЕНО ВАЖНО ИСТРАЖИВАЊЕ У СРБИЈИ: Четири града у фокусу испитивања, вакцинација даје резултате!

Foto Tanjug

Iz istraživanja koje je sprovedeno u Boru i Zaječaru, odnosno Smederevu i Požarevcu, vidi se da su krive počele da se razdvajaju kada je epidemija počela da se zahuktava, a imunizacije da pokžuje efekte, što je, kako ističu iz vlade, znak da vakcina "radi".

Kako je objašnjeno iz Vlade Srbije, analize su paralelno sprovedene od druge polovine januara kada je počela masovna vakcinacija u Srbiji za gradove koji su geografski i demografski slični i koji su blizu jedan drugom.

Analiza je pokazala da je u Boru, gde je vakcinisano osam odsto manje ljudi, u februaru je bilo upola manje zaraženih nego u Zaječaru, ali je u martu broj novozaraženih u Boru drastično počeo da raste, dok je u Zaječaru stagnirao, što se, kako ističu, može pripisati samo vakcinaciji.

U Boru je vakcinisano 17,2 odsto punoletnih građana, a u Zaječaru 25,1 odsto, a kako za Blic navode iz vlade, ta razlika od osam procenata dovoljna je da se povuku paralele.

Kada je reč o drugom paru gradova, u Požarevcu i Smederevu su u februaru krive praktično bile preklopljene, a počele su da se razdvajaju kada je počela da se pojačava epidemija, ali i efekti vakcinacije.

Foto: S.M.

U Smederevu je vakcinisano 18,9 odsto građana, dok je vakcinu u Požarevcu primilo njih 25,6 odsto.

Od početka marta, kada počinju da se uočavaju efekti vakcinacije, u Požarevcu broj novozaraženih raste za 50 odsto, a u Smederevu za 200 odsto, kažu iz vlade.

Procenat vakcinisanih se u Srbiji kreće između 15 i 30 odsto.

Prema podacima vlade, do juče u 15 sati u Srbiji su do sada date 2.521.863 doze vakcina protiv korona virusa, a 1.063.559 osoba primilo je i drugu dozu.

Građani Srbije vakcinisani su ruskim Sputnjikom V, kineskim Sinofarmom, vakcinom koje su razvile američka kompanija Fajzer i nemački Biontek, kao i vakcinom britansko-švedske kompanije Astrazeneka i Univerziteta u Oksfordu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve