KAKO ZAŠTITI BEBU OD VIRUSA KORONA?: Moramo biti oprezniji nego inače

Novosti online

30. 03. 2021. u 12:22

ROĐENJE bebe najradosniji je događaj u porodici i prilika da se na proslavi okupe rodbina i prijatelji. Zbog pandemije Kovida-19, i ta slavlja su odložena, a kako zaštiti novorođenče od virusa, ali i kako izgledaju prvi dani mame i bebe.

КАКО ЗАШТИТИ БЕБУ ОД ВИРУСА КОРОНА?: Морамо бити опрезнији него иначе

Foto: G.Šljivić

Pre dve nedelje u porodicu Zbilić pristigao je Andrej. Kao treće dete trenutno uživa u puno ljubavi i pažnje svojih roditelja i starijih sestara. Zbog koronavirusa na upoznavanje sa ostatkom porodice i prijatelja pričekaće još neko vreme.

– Moramo biti veoma oprezni zbog ove pandemije, iskreno ne dolazimo u kontakt ni sa kim, ne družimo se, znači rodbina, prijatelji, oni to sve razumeju i ne insistiraju da vide bebu. Sreća je da postoje te društvene mreže da možemo da se čujemo i vidimo, a druženje ćemo ostaviiti za neka srećna vremena – kaže Anita Tkalec, majka.

I pedijatri preporučuju da se sve posete odlože, i da brigu o bebi, uz pojačani oprez, vode najuži članove porodice.

Prilikom dojenja, kažu, obavezna je pojačana dezinfekcija ruku, ali i čišćenje kontaminiranih površina, kao i predmeta sa kojima beba dolazi u kontakt.

– Savetujemo mamama da smanjimo kontakt oko bebe, dodirivanja usta, nosića ili rukica, jer su to otprilike mesta oko kojih se virus najčešće i prenosi. Umivanje bebe i pranje rukica više puta dnevno, zatim jako bitno provetravanje prostirija u kojima beba boravi tokom celoga dana – kaže Ana Stakić, viša medicinska sestra.

Takođe, kaže, izvođenje bebe u šetnju dolazi u obzir, s tim da se pošutje distanca od dva metra i da se ne ide na neka mesta gde je cirkulacija naroda velika.

Lekari kažu i da je po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, i mamama koje su obolele od kovida 19 dozvoljeno da doje svoju bebu, uz nošenje maske, i primenu svih ostalih mera predostrožnosti.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)