ZA TRI DANA DO UPALE PLUĆA: Lekari upozoravaju - U ovom talasu epidemije kliničke slike teže nego u prethodnim!

B. RADIVOJEVIĆ

27. 03. 2021. u 08:03

PACIJENTI koje sada primaju kovid-bolnice u mnogo su težem stanju nego ranije. Već trećeg ili četvrtog dana razvoja kliničke slike, čak i mladi, imaju obostrane upale pluća, a i lečenje, u proseku, sada traje duže.

ЗА ТРИ ДАНА ДО УПАЛЕ ПЛУЋА: Лекари упозоравају - У овом таласу епидемије клиничке слике теже него у претходним!

Foto D. Milovanović

Lekari to objašnjavaju dominacijom mnogo zaraznijeg britanskog soja virusa korona. Koliki je pritisak na zdravstveni sistem, u kojima je popunjeno više od 90 odsto kovid-kapaciteta, pokazuje podatak da je KBC "Bežanijska kosa", za pet dana otkako je opet transformisana u kovid-bolnicu, gotovo popunjena.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je situacija veoma teška, te da je zato veoma važno da se građani vakcinišu u što većem broju.

Broj novozaraženih ne opada, srećom i ne povećava se. Juče je na 17.436 testiranih virus potvrđen kod 5.225, ali je od posledica zaraze preminulo 39 obolelih, najviše u danu od početka godine, dok je na respiratorima 241. Iako su bolnice pune, u svakom trenutku se zna gde i koliko ima slobodnih mesta, kako se koja po rasporedu Ministarstva zdravlja uključuje, a naročito se u realnom vremenu prate kapaciteti u intenzivnim negama.

Direktor KBC "Zemun" profesor dr Dragoš Stojanović potvrđuje da se povećava broj pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija.

Foto: Printscreen

- U četvrtak oko 21 čas u prijemno-trijažnom centru KBC "Zemun" bilo je oko 100 ljudi, što je više nego prethodnih dana - kaže Stojanović. - Kod nas je smešteno 307 pacijenata, od toga 55 na intenzivnoj nezi, 24 je intubirano, a 28 je na nekom od neinvazivnih vidova ventilacije. Kod tih pacijenata postoji pretnja da mogu da pređu sa neinvazivnih vidova ventilacije u intubirani status.

Doktor Stojanović kaže da je kod britanskog soja skoro duplo brži razvoj kliničke slike i mnogo su teži nalazi.

- Mi smo upravo analizirali, u poslednjih 15 dana oko 80 odsto pacijenata su 1970. ili 1980. godište, a u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike sa obostranim upalama pluća - rekao je Stojanović. - Nije mali broj čitavih porodica koje leže po bolnicama. Kod nas ih je pet.

U KBC "Bežanijska kosa", koja je od ponedeljka ponovo u kovid-sistemu, na lečenju je oko 250 pacijenata, a kapaciteti te ustanove su skoro popunjeni. Pomoćnik direktora Bogdan Crnokrak je rekao da je intenzivna jedinica u toj bolnici puna i da je od 20 mesta samo jedno slobodno, što, kako kaže, pokazuje da veliki broj pacijenata zahteva intenzivniju terapiju. On kaže su kliničke slike sada teže, da su mlađi pacijenti, a biohemijski nalazi drugačiji u odnosu na prethodni talas.

Foto D.Milovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije