POVODOM OBELEŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI: „Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije“ - izložba Državnog arhiva (FOTO)

Novosti online

15. 02. 2021. u 19:14

POVODOM Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, Državni arhiv Srbije, 15. februara 2021. godine, priredio je izložbu „Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije“.

ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ДРЖАВНОСТИ: „Устави Кнежевине и Краљевине Србије“ - изложба Државног архива (ФОТО)

Foto: Novosti

Originalni ustavi izloženi su u Palati „Srbija“, tokom obeležavanja Dana državnosti, kojom prilikom su dodeljena odlikovanja zaslužnim ustanovama i pojedincima.

Izložbu su posetili Milorad Dodik, predsedavajući član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Nikola Selaković, ministar spoljnjih poslova, prof. dr Sima Avramović, novoimenovani ambasador Republike Srbije u Vatikanu, Emir Kusturica, Miroslav Perišić, direktor Državnog arhiva Srbije i mnogobrojni drugi laureati i zvanice.

Na svečanosti se, u ime dobitnika zahvalio proslavljeni režiser Emir Kusturica, dobitnik Sretenjskog ordena Prvog stepena. Emir Kusturica je u svom govoru citirao član 118. Sretenjskog ustava: „Kako rob stupi na Srbsku zemlju, ot onoga časa postaje slobodnim, ili ga ko doveo u Serbiju, ili sam u nju pobegao. Srbinu slobodno je roba kupiti, no ne prodati“. U svom obraćanju, Kusturica je taj Ustav, nazvao istorijskim moralnim kapitalom srpskog naroda.

Tokom razgledanja izložbe gospođa Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture, izrazila je zadovoljstvo što su dobitnici sretenjskih odlikovanja imali priliku da vide originale ustava Kneževine i Kraljevine Srbije.

Među izloženim ustavima posebno mesto zauzima Sretenjski ustav donet 1835. godine koji je bio jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi i koji je, između ostalog, garantovao jednakost i građanska prava.

Pored Sretenjskog ustava izloženi su i: „Turski ustav“, donet 1838. godine; „Namesnički ustav“ iz 1869. godine, kojim je ustanovljena Narodna skupština kao ustavna institucija; Ustav iz 1888. godine poznat kao „Radikalski ustav“ koji je uveo parlamentarni sistem, neposredne izbore i tajno glasanje i postavio temelj lokalne samouprave; „Oktroisani ustav“ iz 1901. godine donet za vreme vladavine kralja Aleksandra Obrenovića i Ustav iz 1903. godine, koji se u svojim odredbama oslanjao na ustav iz 1888. godine.

Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije se čuvaju u Državnom arhivu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srbijo Zuta kuco

15.02.2021. 19:26

Ustav iz 1835. je ukinuo feudalizam a onaj iz 1903. je bio toliko liberalan da su ljudi iz manje slobodnih zemalja pohrlili da se sele u Srbiju te je ova postala zemlja imigranata kao SAD, Kanada ili Australija.