POBEDILI 26 OTKUCAJA SRCA: Niški kardiolozi u teškim okolnostima spasli život žene iz Pirota

D. ALIHODžIĆ

05. 01. 2021. u 08:51

ZASTOJ u radu srca sa samo 26 otkucaja u minutu, kod Valentine (40) iz Pirota javio se kao komplikacija usled infekcije virusom korona.

ПОБЕДИЛИ 26 ОТКУЦАЈА СРЦА: Нишки кардиолози у тешким околностима спасли живот жене из Пирота

Dr Predrag Cvetković i docent dr Tomica Kostić / Privatna arhiva

Ona je hitno uoči novogodišnjih praznika prebačena u niški Kovid-centar, a jedini način da se mladoj ženi spase život, bila je ugradnja pejsmejkera. Intervenciju u teškim uslovima obavio je kardiolog Predrag Cvetković sa Majom Stamenković i Milošem Petrovićem, i oni su najzaslužniji za spasavanje ove majke četvoro dece.

Valentina je u 2021. godinu zakoračila sa osnaženim srcem jer joj je ugrađen trajni pejsmejker. Ostaje joj još samo da pobedi i koronu, a i tu su sve šanse na njenoj strani.

- Osećam se živom, iako sam bila na izmaku snage - ispričala nam je Valentina koja se oporavlja u "crvenoj zoni". - Gotovo da nisam više ni bila svesna šta mi se dešava. Lepo se oporavljam i jedva čekam da zagrlim svoju dečicu.

Za medicinare u Kliničkom centru Valentina je pobednik, ali i kardiolozi iz pejsmejker centra koji su se u najkraćem roku organizovali kako da kovid pozitivnog pacijenta zbrinu a da ne ugroze zdravlje lekara.

- Virus je oštetio sprovodni sistem i nije bilo šanse da joj se pomogne lekovima - priča nam dr Predrag Cvetković, koji je, iako nije trenutno angažovan u Kovid-bolnici, prihvatio da obavi intervenciju. - Preduzeli smo sve mere zaštite i sve je proteklo bez komplikacija mada su tokom intervencije otkucaji stalno padali.

Osim opreme koja se inače nosi u "crvenoj zoni", lekari su morali da nose zaštitne prsluke teške po 25 kilograma koji ih štite od zračenja tokom procedure, plus i hirurški mantil.

- Za ovo smo se školovali i položili zakletvu Hipokratu. Nisam ni sekund oklevao i svi smo se potrudili da uradimo stručno i bezbedno ugradnju - veli doktor Cvetković.

Docent dr Tomica Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti u Nišu, kaže da su jedan od dva najuspešnija pejsmejker centra u Srbiji i da su 2020. godine ugradili 520 pejsmejkera što je ispunjenje plana od 85 odsto u odnosu na godinu bez korone.

- Radili smo bez prekida i sa 25 odsto ljudstva, i ipak uspeli da gotovo ispunimo plan. Naši lekari su bili angažovani u Kovid-bolnici ali oni koji nisu radili su danonoćno sa nekovid pacijentima. Nemamo liste čekanja, samo liste zakazivanja, tako da pacijenti budu operisani u roku od mesec dana - kaže dr Tomica Kostić.

PONOVO U SKAFANDERU

DOKTOR Cvetković je pod skafanderom bio punih 45 dana na početku epidemije i ponovo se sprema da ga obuče 7. januara. Tada će biti angažovan u Kovid-bolnici u Kruševcu da obučava mlađe kolege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)