IMATE JOŠ SAMO PAR DANA: Ako želite u penziju po uslovima iz 2020. godine, evo šta treba da uradite

J. Ž. S.

23. 12. 2020. u 14:09

RADNICI koji u penziju žele po uslovima iz 2020. godine imaju samo još nekoliko dana da podnesu zahtev PIO fondu.

ИМАТЕ ЈОШ САМО ПАР ДАНА: Ако желите у пензију по условима из 2020. године, ево шта треба да урадите

Ilustracija Foto: Arhiva VN

Samo dan zakašnjenja dovodi do primene novih pravila, što znači da bi osiguranici najkasnije do 30. decembra trebalo da prekinu radni odnos i odmah papire predaju Fondu.

Samo dan zakašnjenja dovodi do primene novih pravila, što znači da bi osiguranici najkasnije do 30.decembra trebalo da prekinu radni odnos i odmah papire predaju Fondu.

- Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini - kažu u Fondu. - Dakle, da bi se ostvarilo pravo na penziju po uslovima koji važe u 2020. godini, potrebno je da se najkasnije 30. decembra raskine radni odnos, kako bi se najkasnije 31. decembra podneo zahtev za ostvarivanje prava na penziju.

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov u 2021. 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2021. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina rada i 59 leta, adamama najmanje 39 godina i četiri meseca u radnoj knjižici i 58 godina i četiri meseca života. U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Zahtev za ostvarivanje prava na penziju sa priloženim dokazima moguće je predati lično na šalteru Fonda ili ga poslati poštom kao preporučenu pošiljku. Pored toga, Fond je građanima omogućio da zahteve za ostvarivanje prava na penziju upućuju i elektronskim putem, korišćenjem veb portala e-Šalter, preko adrese esalter.pio.rs.Portalu se može pristupiti i preko sajta Fonda. Na njemu se nalazi i detaljno uputstvo za korišćenje, kao i uslovi koje je neophodno ispuniti da bi mogao koristiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili