JEZIVI SNIMAK IZ ARHIVE: Albanci digli u vazduh srednjovekovnu crkvu stare srpske prestonice (VIDEO)

Novosti online

19. 12. 2020. u 13:04

ЈЕЗИВИ СНИМАК ИЗ АРХИВЕ: Албанци дигли у ваздух средњовековну цркву старе српске престонице (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

INTERNETOM kruži potresan snimak za koji se navodi da je iz albanske arhive i da je nastao 1969. godine, te da prikazuje rušenje velike srpske srednjovekovne crkve iz 13. veka u okolini Skadra.

Reč je o čuvenoj Bogorodičinoj crkvi, čiji je kritor kraljica Jelena Anđela (poznata „Anžujska“) supruga Stefana Uroša I i majka kraljeva Dragutina i Milutina, navodi se.

Albanci tvrde da se radi o ,,rimskoj, katoličkoj crkvi iz 12. veka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bambi

19.12.2020. 13:38

Novost bi bila da ste objavili kako su otkrili nesto novo u medicini,da su samostalno izveli neki poduhvat u gradjevini da im se svet divi,itd... Ali ne,iz te rupe od drzave moze da se cuje samo nesto zbog cega bi se normalan covek postideo. Ja od kad znam za sebe nikad nisam cuo da se u albaniji desilo nesto lepo vredno postovanja.

Miodrag iz Peći

19.12.2020. 15:04

Istovetna crkve se nalaze i u Kotoru. Takođe su za potrebe kosovskih Albanaca u Jezeru Gazivode potopili takođe manastir Jelene Anžujske. Karakteristika manastira su bili tada najviši zvonici sa najvećim zvonima toga doba. U zatiranju uspomene na Jelenu Anžujsku Albanci su gotovo opsesivno zatirali svaki trag. U potooljenoj crkvi u Bazivodama se Jelena zamonašula i rukovodila prvom ženskom školom a u porušenoj crkvi u Skadru je umrla. Kada duva vetar i voda jezera nemirna Jelenino zvono tužno ječi podsećajući na potopljeni manastir i preko 30.000 Srba koji su bežali pred nadolazećom vodom kojom se punilo jezero bez dinara nadoknade. Kamen temeljac je postavio Džemal Bjedić sa suprugom. Brana i hidrolektrana su pušteni u rad na dan njihove pogibije u avonskoj nesreći 18. januara. 1977.god.