ZBOG KORONE U OPASNOSTI OD AMPUTACIJE? Srpski lekar otkrio po život opasne komplikacije kod kovid pacijenata

Novosti online

10. 12. 2020. u 14:21

POMOĆNIK direktora KBC "Bežanijska kosa" dr Bogdan Crnorak ukazao je na veoma ozbiljne pojave kod kovid pacijenata. Reč je o retkim i po život opasnim komplikacijama.

ЗБОГ КОРОНЕ У ОПАСНОСТИ ОД АМПУТАЦИЈЕ? Српски лекар открио по живот опасне компликације код ковид пацијената

Foto D. Milovanović

Kako je rekao za RTS, u KBC "Bežanijska kosa" primećen je alarmantan broj pacijenata sa arterijskim trombozama koje mogu da izazovu gubitak ekstremiteta, a mogu da se završe i smrću.

- Tek ćemo ih sagledavati, naročito kad su u pitanju pacijenti koji su imali hronična oboljenja pre toga. Mi smo primetili komplikacije koje nisu očekivane, pre svega vaskularne, ishemijske, arterijske tromboze koja su retka i ozbiljna stanja - rekao je pa dodao:

- U regularnoj medicini su retkost, a sada uz kovid dešavaju se mnogo češće nego standardno. U pitanju je zgrušavanje krvi u arterijama, gde krv zapravo ide i brzo. Može da ostavi trajne posledice, gubitak noge, ruke, ekstremiteta. I da izazove smrt, veoma često. Imali smo više od 20 trombektomija koje smo radili, što je ogroman broj na ovaj broj pacijenata. Veliki broj operisanih nije prošao dobro. To, nažalost, moram da kažem, a jedan procenat je dobro podneo operaciju i otišao kući - kaže doktor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)