RADILI PREVIŠE: Kažnjeni zbog viška staža i manjka godina

Z. GLIGORIJEVIĆ

31. 07. 2020. u 11:29 >> 11:29

DA ga ne bi izbacili iz preduzeća bez ičega, Predrag Blagojević iz Tečića nadomak Rekovca je pre dve godine sa 58 leta otišao u penziju.

РАДИЛИ ПРЕВИШЕ: Kажњени због вишка стажа и мањка година

Foto Z. Gligorijević

U radnoj knjižici ubeležio je čak 40 godina staža, a na penzionom čeku tek 14.330 dinara! Prema njegovoj računici, penzija mu je umanjena čitavih 20 odsto, što je 3.700 dinara na mesečnom nivou. Radno mesto je morao da napusti, jer je imao samo osnovnu školu i plašio se otkaza.

Kivan je Blagojević na državu i nove propise, koji su u isti rang stavili njega i njegovog rođaka, koji sa samo 17 godina radnog staža i 65 godina života ima istu penziju.
- Znači, ja sam kažnjen zato što sam rano počeo da radim. Kao što će da budu kažnjeni građevinci, topioničari u livnicama i rudari koji kopaju ugalj 300 metara ispod zemlje - ogorčen je Blagojević.

DUGOVANjA

Ristić kaže da mu jagodinska fabrika i danas duguje za putne troškove i jubilarnu nagradu.

- "Kablovi" svakom radniku, a bilo ih je 5.500, u proseku duguju po 8.000 evra na ime granske cene rada koja nam je oduzeta od 1997. do 2002. godine, kao i na ime neisplaćenih jubilarnih nagrada za 20 i 30 godina - navodi Ristić.

Primer Predraga Blagojevića, nažalost, nije usamljen. Hiljade radnika u Srbiji danas sa radnim stažom od četiri decenije imaju umanjene penzije i plaćaju kaznene poene. Nekoliko puta je pokretana inicijativa za promenu člana 70 Zakona o PIO, ali je sve ostalo samo na obećanjima. Savez samostalnih sindikata je predlagao da penali ostanu dok penzioner ne napuni 65, a da mu se od tog trenutka isplaćuje puna penzija. I pored mnogobrojnih obećanja sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

DOKAZ Radna knjižica, Predrag Blagojević, Foto Z. Gligorijević

Opravdanje koje stiže iz Ministarstva za rad je da je životni vek u Srbiji produžen i da budžet to ne može da izdrži. U SSSS kažu da je odredba nekorektna, a naročito za veliki broj ljudi čije firme su propale, pa su ih novi propisi oterali u prevremenu penziju. Broj onih koji su se odlučili na ovaj korak po donošenju zakona, tvrde u SSSS, znatno je manji.

- Niko nema pravo da kažnjava ljude zato što su radili 40 godina. Oni su sve te godine uplaćivali novac u PIO fond i sada je red da im se to vrati. Apsurd je da neko ko, recimo, ima 35 godina staža i 65 života sada ima veću penziju od onog ko je radio pet godina duže - kažu u SSSS.
On dodaje da je razgovarao sa predstavnicima beogradskog sindikata, a oni su mu odmah poslali dokumentaciju da formiraju sindikalnu organizaciju u koju će da se učlane svi iz Udruženja penzionera. Međutim, niko nije pristao, jer od penzije ne mogu da plaćaju komunalije, a kamoli sindikalnu članarinu. Pogotovu što, kako Blagojević reče, "sada dede školuju unučiće, jer njihovi roditelji ne rade".
Počeo je Blagojević da radi u 17. godini u Preduzeću za puteve, potom se zaposlio u Industriji nameštaja "Blagotin", pa kao kurir u Opštinskoj upravi, iz koje je, posle 35 godina radnog staža i otišao u penziju.
Slične sudbine je i Milovan Milovanović (64) iz Kavadara, nekadašnji radnik Fabrike "Kablova" u Rekovcu. Pune četiri decenije proveo je u istoj firmi, od davne 1979. Penzionisao se u 61. i preračunao je da mu je penzija zbog toga umanjena za 3.500 dinara, te sada prima 21.000.
- Uzeli smo socijalni program na silu. Morali smo, jer je fabrika propala. Onda su u jagodinske "Kablove" primili samo dva mlada radnika iz Rekovca, a druge nisu hteli. Tada sam imao 56 godina. Socijalni program je urađen s presekom od 31. decembra 2014. godine. Trebalo je da uzmemo socijalni program i da odemo u penziju po starom zakonu. Međutim, naše rukovodstvo to nije odradilo na vreme, već su dokumentaciju predali posle novogodišnjih praznika i uhvatio nas je novi zakon - kaže Milovanović.
Tako je Milovanović ni kriv ni dužan pao u nemilost novog zakona o PIO i plaća penale za svaki nedostajući mesec.
I Dragan Ristić iz Tečića (65), koji je penzionisan 2015, radni vek je proveo u "Kablovima" u Rekovcu. Zabeležio je 40 godina radnog staža i nepunih 60 leta. Iznos od 17.300 dinara, kako tvrdi, nepravedno je mesečno uskraćen za 5.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (30)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas