SVAKOG DANA MI JE SVE GORE: Ratko Mladić na statusnoj video-konferenciji u Mehanizmu u Hagu

S. J. MATIĆ

24. 07. 2020. u 22:45

СВАКОГ ДАНА МИ ЈЕ СВЕ ГОРЕ: Ратко Младић на статусној видео-конференцији у Механизму у Хагу

Foto Printscreen

LEKAR koji me pregleda u pritvoru u svojim izveštajima piše neistine. Napisao je da sam zadovoljan tretmanom protiv anemije, a ja mu to nikad nisam rekao.

Ovo je na statusnoj konferenciji koja je u Mehanizmu u Hagu održana video-konferencijskom vezom sudskom veću kazao general Ratko Mladić. On je naveo da o svom zdravlju dobija samo delimične informacije i da te medicinske izveštaje nikada ne dobija na srpskom.

- Nikada mi ih ne daju pre nego što potpišem saglasnost na njih. Iako sam mnogo puta tražio, nikada mi ih nisu dostavili prevedene na jezik koji govorim - rekao je Mladić. - Pošto mi se čini da neko manipuliše informacijama o mom zdravlju, potpisao sam saglasnost da se o tome može javno govoriti. Želim da se samo zna istina.
General Mladić je prilično otežano i usporeno govorio i vrlo brzo se zamorio. Kazao je da se svaki dan oseća sve gore i da mu je teško, jer je u potpunoj izolaciji već četiri i po meseca, pošto ne mogu da mu u posetu dođu ni advokat, ni porodica.
NJegov branilac Dragan Ivetić je na statusnoj konferenciji, ipak, bio u istoj sudnici sa generalom. Između njih je postavljen providni plastični zidić, ali su se mogli čuti kad razgovaraju. Takođe im je dat i poseban telefon ako zatreba. Na početku statusne pojavili su se tehnički problemi, pošto sudija putem video-linka nije mogla da čuje njih dvojicu, pa je trebalo poprilično vremena da se otklone.

ULAZI SAMO FRIZER

IVETIĆ kaže, za "Novosti", da je sad teško organizovati kako da lekari iz SAD i Srbije dođu i pregledaju Mladića s obzirom na restrikcije putovanja zbog korone.

- Takođe, ne daju još nikome da uđe u pritvor, pa nam je to problem i zbog pripremanja žalbe. Lekari i advokat ne mogu, ali zato u pritvor puštaju frizera da ih ošiša.

Mladićev branilac Dragan Ivetić zatražio je da se odloži za kraj avgusta zakazana žalbena rasprava i da, pre nego što se održi, lekari utvrde da li je general sposoban za suđenje ili nije i da kažu kako treba da se leči.

- On već godinu dana pati od anemije i ima nizak hemoglobin - rekao je Ivetić. - U pritvoru ga ne leče. Transfuzije krvi samo trenutno popravljaju njegovo stanje, ali žarište problema ostaje. Međunarodni tim lekara, koje smo angažovali da pogledaju njegovu zdravstvenu dokumentaciju, kažu da način lečenja značajno odstupa od standarda i da bi lekare trebalo tužiti. Stručnjaci kažu da anemija povećava rizik za demenciju i Alchajmerovu bolest, a četiri psihijatra Ujedinjenih nacija su potvrdila njegov mentalni pad.
Ivetić kaže da Mladića uopšte ne informišu o njegovom zdravstvenom stanju i da mu je sada gore nego pre operacije u martu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)