PREMIJERKA TRAŽI SASTANAK INVESTITORA I INSPEKCIJA: Većina radnika gradilišta u Zrenjaninu dobila novi smeštaj, neki odbili da se premeste

B. GRUJIĆ

19. 11. 2021. u 21:52

VIJETNAMSKI radnici na gradilištu buduće fabrike za preradu guma u Zrenjaninu "Linglong" biće zaštićeni po zakonima Republike Srbije, istakla je u petak premijerka Ana Brnabić.

ПРЕМИЈЕРКА ТРАЖИ САСТАНАК ИНВЕСТИТОРА И ИНСПЕКЦИЈА: Већина радника градилишта у Зрењанину добила нови смештај, неки одбили да се преместе

Većina prešla u pogon "Penfarma" / Foto B. Grujić

Ona je navela i da je zatražila da se organizuje sastanak na kojem bi bili i predstavnici "Linglonga" i inspekcija, kako bi se razumelo tačno šta se dešava, šta su problemi, kako mogu da se reše efikasno, bez pompe.

- Ne bih bez dodatnih informacija prebacivala odgovornost na "Linglong". Ne bežim od toga da je bilo grešaka, samo treba da raščistimo ovo i da ne politizujemo - poručila je Brnabićeva.

O problemu sa radnicima na zrenjaninskom gradilištu pojavile su se brojne oprečne informacije na društvenim mrežama i u medijima. Pokrenuto je pitanje uslova u trošnim barakama u kojima borave, da li im se isplaćuju plate, da li su im oduzeti pasoši... Sami vijetnamski radnici, sa kojima su reporteri "Novosti" proteklih dana razgovarali, nisu želeli da potvrde bilo kakve probleme. "Linglong" se oglasio, navodeći da oni nisu angažovali radnike, već firma TEPC, izvođač radova, od koje su zatražili da radnici budu premešteni u uslovniji smeštaj i potvrdili su informaciju da su radnicima vraćeni pasoši.

Zahtev o pronalaženju humanijeg smeštaja u petak je delimično ispunjen. Ipak, više desetina građevinara koji su angažovani na izgradnji fabrike "Linglong", u Industrijskoj zoni Jugoistok na periferiji Zrenjanina, po svojoj volji ostalo je u barakama gde su i do sada živeli. Ukupno 86 ih je smešteno u hotel dvorac "Kaštel", u obližnjem selu Ečka, dok je većina prebačena u prazne prostorije proizvodne hale kompanije "Penfarm", nekoliko stotina metara udaljene od gradilišta "Linglonga". Deo vijetnamskih radnika, prema nekim nezvaničnim izvorima, smešten je u nekadašnjem kampu za izbeglice u naselju Zeleno polje u Zrenjaninu.

- Nemam tačne informacije koliko je radnika iseljeno u toku večeri i noći između četvrtka i petka - kaže ljubazni mladić iz Vijetnama, koji zna srpski i angažovan je kao prevodilac. - Nije bilo nikakvih novih tenzija. Oni koji su ostali u prvobitnom smeštaju, nisu želeli da im se vrate pasoši, da ih ne bi izgubili.

Ovo je reporteru "Novosti" potvrdio i radnik lokalnog obezbeđenja, koje je svoje ljude rasporedilo i na novim lokacijama gde su smešteni vijetnamski radnici.

Ispred hotela "Kaštel" u Ečki, nigde nikog, osim dvojice radnika obezbeđenja, koji su ljubazno upozorili da poštuju naredbu da nikog ne puštaju u hotel i da nemaju informaciju da li u njemu ima Vijetnamaca. Meštani kažu da se po selu priča da su radnici smešteni u pomoćnim prostorijama "Kaštela", gde je nekada davno živela posluga.

Na drugoj lokaciji, hali "Penfarma" zatekli smo nekoliko desetina Vijetnamaca, od kojih je jedan sa terase dobacio "čekamo ručak, pa na posao". Tvrdio je i da je zadovoljan novim smeštajem.

Sve lokacije na koje su raseljeni Vijetnamci u petak je posetio i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

- Pregovara se i sa onima koji su hteli da ostanu u neuslovnim barakama, da se i oni ipak isele - naveo je Pašalić.

VUČIĆ: NEĆEMO TERATI INVESTITORE

PROTIV svake kineske kompanije u Srbiji vodila se kampanja, što je i sada slučaj - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći kao ranije primere Železaru i "Ziđin". On je dodao da je inspekcija izašla na teren, u Zrenjaninu, te da ako je utvrdila da su uslovi loši, oni će uslove popraviti.

- Šta hoćete, da uništimo investiciju od 900 miliona dolara, da Zrenjanin ne napreduje, da ceo Srednji Banat zatvorimo - upitao je Vučić i dodao da će država nastojati da pomogne svima, ali da neće da rasteruje investitore, jer je njihovo dovođenje izuzetno "krvavo" težak posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024