VUČIĆ O LINGLONGU: "Šta želite, da oteramo investiciju od 900 miliona dolara?"

Novosti online

19. 11. 2021. u 14:01

PITANjE radnika Linglonga je deo kampanje koja se vodi mesecima protiv kineskih investicija, ali je inspekcija poslata u pogon kompanije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja fabrike Bojsen u Subotici.

ВУЧИЋ О ЛИНГЛОНГУ: Шта желите, да отерамо инвестицију од 900 милиона долара?

Foto: Tanjug

Naveo je da se kampanja protiv kineske kompanije Linglong vodi već mesecima.

- Tražili smo tri i po godine po celom svetu da nađemo investitora za smederevsku Železaru. Ona nije radila. Svakog meseca smo gubili zbog te kompanije. Namolili smo kineskog predsednika za investiciju i sada ljudi tamo rade i imaju pristojna primanja. Postoji potreba da se progone kompanije koje su nam mnogo pomagale - naveo je on.

Istakao je da je poslata inspekcija u kinesku kompaniju. 

- Šta želite, da uništimo investiciju od 900 miliona dolara? Ako je inspekcija ustanovila da su uslovi loši, napraviće nove uslove, nema potrebe za hajkom. Ako treba da se pomogne Vijetnamcima, pomoći ćemo, ali nećemo terati investiore - naveo je on.

Podsetimo, ranije danas ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da ambasada od svih kineskih kompanija zahteva da se pridržavaju zakona i propisa Srbije i da sa radnicima postupaju u skladu sa ugovorom.

Čen Bo je, odgovarajući na pitanje o slučaju Linglong, rekla da su svi videli medijske izveštaje o uslovima rada i da se nada da će svi pročitati šta s tim u vezi ističe i kineska kompanija.

- Možda ste primetili i da nadležni resori u Srbiji ne smatraju da u kineskoj kompaniji ima navedenih teza pojedinih medija - rekla je Čen Bo. Dodala je da je izveštavanje medija dobrodošlo, ali da "lažne informacije nikad nisu prihvatljive".

Ambasadorka Kine je istakla da su svih ovih godina kineske kompanije učinile napore da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije.

BONUS VIDEO: OVAKVU FABRIKU DO SADA NISMO IMALI: Pogledajte kako rade roboti u postrojenju"BAS Boysen Abgassyste"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum