STUDENTI SAD VIŠE UČE O HOLOKAUSTU: Na Univerzitetu u Kragujevcu otvoren jedinstveni Centar za kulturu sećanja

Lj. Begenišić

30. 10. 2021. u 11:00

STUDENTI Univerziteta u Kragujevcu od ove školske godine mogu da pohađaju i studije Holokausta koje će se realizovati u okviru Centra za studije sećanja. Centar je osnovan 2020. godine, s ciljem da se u Srbiji, po ugledu na neke evropske zemlje, utvrdi multidisciplinarna platforma za izučavanje kulture sećanja, a studije Holokausta su prvi veliki projekat.

СТУДЕНТИ САД ВИШЕ УЧЕ О ХОЛОКАУСТУ: На Универзитету у Крагујевцу отворен јединствени Центар за културу сећања

Foto: M. L.

- Ovakav centar je prvi i jedini takav u Srbiji. Značajno je što je osnovan baš u Kragujevcu, jer je ovaj grad, i u istorijskom i kulturološkom smislu, mesto sećanja - kaže za "Novosti" rukovodilac centra prof. dr Katarina Melić, koja je i šefica Katedre za romanistiku na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Centar nudi pet kurseva u zimskom i pet u letnjem semestru, a sadržaji su različiti i pokrivaju različita polja.

- Tematski su vezani za Holokaust - književnost, prava, kulturologiju, istoriju umetnosti, istoriju sefardske zajednice na Balkanu, Holokaust u Evropi i na našim prostorima - nabraja profesorka Melić.

Ističe da je interesovanje studenata za ovaj program veliko, te da je to potvrda da postoji potreba i želja da se prodube znanja o ovom istorijskom događaju.

A na pitanje da li će u okviru Centra za studije sećanja biti realizovan i program koji bi govorio o stradanju srpskog naroda, profesorka Melić kaže:

- Centar je osnovan pre godinu dana, prva aktivnost je bila tematski broj univerzitetskog časopisa "Lipar" koji je bio posvećen raskrsnicama susretanja i sećanja: Pariz, Beograd, Berlin. Druga aktivnost je pokretanje programa studija Holokausta u okviru Univerziteta, a ovaj program traje dve godine. Namera je da se posle toga organizuju master studije iz ove oblasti. Ovo su prve dve aktivnosti Centra koji postoji tek malo više od godinu dana, a u planu su i druge.

Ideja o osnivanju Centra za studije sećanja proistekla je iz učešća u predlogu projekta koji je uputio Univerzitet u Monpeljeu u okviru ciklusa "Horizon 2020", a koji se odnosio na prenošenje sećanja iz Velikog rata.

- Jedan od ishoda projekta bilo je uspostavljanje Kragujevca kao mesta sećanja i povezivanje sa privrednim subjektima, kako bi se sam grad promovisao kao mesto aktivnog, kolektivnog i kulturološkog sećanja u okviru turističkih, obrazovno-vaspitnih ruta - pojašnjava Katarina Melić.

NAUČNICI SA PAMĆENjEM

CENTAR ima za cilj da postane važan forum za polje studija sećanja - kako putem okruglih stolova, seminara, radionica, predavanja i interdisciplinarnih konferencija, tako i kroz snažno prisustvo na internetu - navela je Katarina Melić. - Trebalo bi da postanemo profesionalno udruženje za naučnike sa pamćenjem, kao i one koji su aktivni u muzejima, memorijalnim institucijama, arhivima u umetnosti i drugim oblastima koje se bave sećanjima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!