Rat protiv ambrozije: Uništiće 2.000 hektara

J. D.

07. 06. 2020. u 08:20

Рат против амброзије: Уништиће 2.000 хектара
U 2020. plan da se uništi 2.000 hektara pod korovskom biljkom
KAKO bi se suzbila ambrozija na teritoriji prestonice, ove godine biće sproveden monitoring na šest puta većoj površini, odnosno na 2.000 hektara, umesto prošlogodišnjih 320. Trenutno se ispituje gde ovo korovske biljke ima, posebno u prigradskim naseljima, koja će biti uništena prema pripremljenom planu.

- Izdvojeno je više novca, ali je ključno da se vodi računa da se ta sredstva iskoriste na pravi način - rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić. - Važno je da svi damo svoj doprinos u borbi protiv ambrozije i da imamo sve bolje rezultate.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad prošle godine usvojio novu desetogodišnju strategiju uništavanja ambrozije koju je uradio Biološki fakultet. Istakao je da se na uređenim zelenim površinama, o kojima vodi računa JKP "Zelenilo Beograd", ovaj problem uspešno rešava, kao i da će ove godine u fokusu najviše biti neuređene gradske površine. Ambrozije ima mnogo i na privatnim posedima, ali i na poljoprivrednim parcelama. Plan je da se ambrozija uništava košenjem, a da se hemijska sredstva ostave kao poslednja opcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nada

09.06.2020. 14:26

Tamo gde se ekološki može, počnite sa uzgojem koza. Isplativo, korisno i lekovito. Mleko koza koje se hrane ambrozijom pomaže kod alergija.