IZGRADNjA vodovodne mreže stanovnicima Ritopeka, koje se nalazi svega deset kilometara od prestonice, obećavana je decenijama unazad. Međutim, voda iz cisterni i dalje je jedini način snabdevanja pijaćom vodom u ovom gročanskom mestu. Trenutno naseljem kruže cisterne gradskog vodovoda, koje istaču vodu u bunare, odakle se dalje pumpama snabdevaju domaćinstva.

Oni koji nemaju pumpe, a ni bunar, strpljivo sa balonima čekaju u redu ispred cisterne koja je svakodnevno parkirana ispred zgrade Mesne zajednice. I tako od 2014. godine, kada su se cisterne prvi put parkirale u Ritopeku. Projekat po svim standardima struke napravljen je i usvojen 2012. godine, ali još nije sproveden u delo. Međutim, nadležni u GO Grocka ističu da se odlaganje rešavanja ovog problema desilo zbog promene pojedinih zakona, te da je morao da se uradi potpuno novi projekat, koji se trenutno nalazi na tehničkoj kontroli.

- U toku ove godine predviđeno je da se reši pitanje projektovanja bazena, dok će građevinski radovi početi naredne - istakla je Živadinka Avramović, predsednica Opštine. - Dovođenje cevi i vode do domaćinstava planirano je tek za dve godine, odnosno do 2022.

Do tada, građani će morati da se sami snalaze, međutim, pojedini iskopani bunari su davno presušili. Ipak, iako im dovoženje vode niko ne naplaćuje, ponekad na dolazak cisterne na kućnu adresu čekaju i po deset dana.


PROČITAJTE JOŠ: Proširuje se pruga za šinska vozila na Novom Beogradu: TRAMVAJEM u blokove 66A i 67A


- Osam kubika vode potraje nam oko 20 dana, a onda posle toga opet sledi odlazak u Mesnu zajednicu i upisivanje na spisak za novu turu. I tako ukrug - dodaju Ritopečani. - Dolazak cisterne na adresu ne plaćamo, ali to je trošak za Grad koji bi izgradnjom vodovoda bio smanjen.


Alternativnih načina snabdevanja vodom nema, jer se naselje Ritopek nalazi nekoliko kilometara od deponije "Vinča", zbog čega su sve podzemne vode zagađene. Nedostatak vode pogađa i svakodnevni život i bavljenje poljoprivredom, po kojoj su seljani Ritopeka poznati. Mnogi voćanjaci su ostali pusti jer uslova za obradu zemljišta i zalivanja biljaka nije bilo.


"MAKIŠ" STIGAO DO BOLEČA

IZGRADNjA strateškog vodovoda "Makiš - Mladenovac" stigla je do Boleča, a Grad i Opština Grocka najavili su da će u narednih godinu dana uložiti tri miliona evra kako bi svi stanovnici naselja Leštane, Vinča i dela Kaluđerice bili priključeni na gradski vodovod. Planirano je da tokom prve faze radova, vredne 115 miliona dinara, oko 3.000 domaćinstava dobije priključak. Druga faza biće završena do aprila sledeće godine. Ostalo je nepoznato da li će se od tog novca graditi i vodovod u Ritopeku.


PROTEST NA SMEDEREVSKOM PUTU

U FEBRUARU prošle godine Ritopečani su blokirali na tri sata deo Smederevskog puta. Tada su naveli da su bila napravljena tri projekta za vodosnabdevanje Boleča, Leštana, Ritopeka i Vinče, kao i da je 2004. godine oko 200 kuća platilo po 640 evra za priključak koji nikada nisu dobili.