OKRŠAJ NAJTROFEJNIJIH! "Konjari" su ipak malo iskusniji

V.D.

10. 08. 2023. u 10:49

ŠAMPION Azerbejdžana dočekaće prvaka Finske večeras od 18 časova na stadionu "Tofik Bahramov" u prestonici Bakuu

ОКРШАЈ НАЈТРОФЕЈНИЈИХ! Коњари су ипак мало искуснији

Foto: Profimedia

Večerašnji rivali su najtrofejniji klubovi u svojim zemljama. Azerbejdžanski predstavnik u svojim vitrinama ima 10 titulu prvaka, dok je Helsinki osvojio čak 32 titule, ali moramo uzeti u obzir mnogo dužu istoriju finskog giganta.

Kao šampioni ovi klubovi su startovali svoje kampanje u kvalifikacijama za Ligu šampiona. "Konjari" su u prvom kolu rutinski savladali predstavnika Gibraltara ekipu Linkoln Red Impsa ukupnim rezultatom 6:1, dok se Helsinki provukao na produžetke protiv prvaka Severne Irske Larnea.

Drugo kolo bilo je kobno za večerašnje rivale, pa ih zbog toga i gledamo u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Karabag nije uspeo da nadoknadi gol minusa iz Poljske na svom terenu pa je nakon 1:1 u revanšu Rakov prošao dalje, dok su Finci ispustili minimalnu pobedu koju su poneli na gostovanje u Norvešku ekipi Moldea koja je slavila sa 2:0 na svom terenu.

Karabag je odbranu titulu u domaćem prvenstvu započeo šokantnim porazom od Zire za vikend na čiji trijumf su bukmejkeri davali kvotu 10. 

Od dolaska Gurbana Gurbanova 2008. godine na klupu desio se preporod ekipe iz Bakua. Stručnjak koga ljubitelji fudbala na ovim prostorima pamte po čak tri gola na dve utakmice koje je postigao reprezentaciji Srbije i Crne Gore u kvalifikaciji za Euro 2004. godine, doneo je Karabagu deset titula. Pored toga Azerbejdžanski klub je stekao evropsku reputaciju i poslednjih devet sezona je redovan učesnik grupnih faza UEFA takmičenja.

Što se gostiju tiče, njihov najveći adut na ovom meču je takmičarska forma. Prvenstvo Finske je u punom jeku i nakon 19 odigranih mečeva Helsinki drži čelo tabela sa 37 osvojenih bodova što je za dva više od Kupsa i SJK-a koji imaju meč manje.

HJK za razliku od Karabaga nije tako redovan učesnik grupnih faza evropskih takmičenja, ali uspeli su i oni da steknu bar neko iskustvo jer su u sezoni 2021/22. zauzeli treće mesto u grupi "A" Lige konferencija gde su doživeli četiri poraza od Makabija iz Tel Aviva i LASKA, dok su savladali dva puta jermenski Alaškert. Prošle sezone su u jakoj grupi Lige Evrope osvojili samo jedan bod, ali u konkurenciji sa Romom, Real Betisom i Ludogorecom jednostavno nisu mogli više.

Ovo će biti prvi susret u istoriji između ova dva rivala, a mi verujemo da će ekipa Gurbana Gurbanova slaviti pred svojom publikom.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,47)

TIP ZA HRABRIJE: 1&0-3 (kvota 2,05)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)