SRPSKI DUEL NA STARTU: Osasuna i Sevilja otvaraju novu sezonu La Lige

M.T.

12. 08. 2022. u 09:38

POČINjE španska primera

СРПСКИ ДУЕЛ НА СТАРТУ: Осасуна и Севиља отварају нову сезону Ла Лиге

foto: EPA

Duelom između Osasune i Sevilja na stadionu ''El Sadar'' u Pamploni večeras od 21 sat počeće 92. izdanje španske La Lige u kojem će se verovatno kao i prethodnih sezone borba za titulu svesti na trku između Real Madrida i Barselone, uz eventualno učešće Atletika iz Madrida koji jedini uspeva da se povremeno ubaci između dva najveća španska kluba.

Biće ovo i duel srpskih igrača pošto je u Osasuni Darko Brašanac, dok su u Sevilji golman Marko Dmitrović i Nemanja Gudelj.

Prošle sezone Osasuna je i bukvalno završila na sredini tabele u šapionatu, kao 10. od 20 klubova. Nisu u Pamploni imali brige oko opstanka u ligi, ali su takođe bili daleko od bilo kakve borbe za mesto koje bi vodilo u neko od evropskih klupskih takmičenja.

Čini se da je ta sredina tabele rezervisana za Osasunu pošto je u prethodne tri godine konstatno bila tu plasirana jer je u sezonama 2019/2020. i 2020/2021. bila na 10. odnosno 11. mestu.

Osasuna nije bilo posebno aktivna na letnjoj pijaci. Za 1,8 miliona evra je dovedeno desno krilo iz Vinjareala Moi Gomez. Iz Viljareala je doveden i desni bek Ruben Penja, ali je on stigao kao slobodan igrač. Osasuna nije ništa zaradila u prelaznom roku je su svi odlasci bili zbog isteka ugovora.

Sevilja je prošle sezone imala odličnu sezonu sa samo četiri poraza, ali je čak 16 puta igrala nerešeno što je verovatno i koštalo bolje pozicije od četvrte koja je doduše Andalužanima donela plasman u Ligu šampiona, ali su treću sezonu u nizu završili na tom mestu. Sevilja je uvek tu negde, ali nikako da naprave i taj konačno korak kao bi se umešali u borbu za sam vrh. 

Andalužani su imali prilično uzbudljiv prelazni rok zaradivši skor 90 miliona evra prodajom Žila Kundea Barseloni za 50 miliona, Dijega Karlosa Aston Vili za 31 milion evra, dok su Luk de Jong i Alehandro Pozo otišli za po tri miliona evra u PSV i Almeriju.

Na drugoj strani nije bilo velikog trošenja osim dovođenja štopera Markaa iz Galatasaraja za 12 miliona evra, dok je potpuno besplatno stigao Isko kojem je istekao ugovor u Real Madridu, a Aleks Teljes je pozajljen od Mančester Junajteda.

Što se tiče međusobnih susreta, statistika je u potpunonosti na strani Sevilje. Na poslednjih 10 mečeva Osasuna je bez trijumfa, Sevilja je osam puta slavila, dok je dva puta bilo nerešeno. Poslednji put je Osasuna slavila protiv Andalužana pre devet godina, a to joj je i poslednji put da je trijumfovala kao domaćin. Zbog svega toga, Sevilja je i na otvaranju sezone favorit za pobedu protiv Osasune bez obzira što gostuje na ''El Sadaru''.

NAŠ TIP: 2 (kvota 2,35)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

Rat u Ukrajini doveo je do toga da se Rusija, kada je o sportu reč, osim nekoliko izuzetaka, uglavnom "okrene sebi", jer na međunarodna takmičenja njeni sportisti uglavnom ne mogu zbog uvedenih sankcija. A to "okretanje sebi" predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio je da podseti svoje sunarodnike na važnost bavljenja sportom čak i kada nisu profesionalci. A iskoristio je i da nešto naredi - izvršnoj vlasti, koja je u Rusiji potčinjena predsedniku, jer tamo vlada predsednički sistem.

22. 04. 2024. u 16:13

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna