NAGRAĐENA DRAGANA MLADENOVIĆ: U Kikindi uručena književna nagrada „Dušan Vasiljev“

R. Šegrt

26. 03. 2021. u 16:59

ŽIRI za dodelu književne nagrade „Dušan Vasiljev“, koju dodeljuje Grad Kikinda, jednoglasno je odlučio da priznanje za 2020. godinu pripada Dragani Mladenović iz Pančeva za knjigu poezije „Femicid i druge pesme“, u izdanju “Kulturnog centra Novog Sada”.

НАГРАЂЕНА ДРАГАНА МЛАДЕНОВИЋ: У Кикинди уручена књижевна награда „Душан Васиљев“

Foto: R. Šegrt

Predsednik žirija Ivan Radosavljević i članovi Dunja Ilić i Srđan Srdić, ocenili su da ova knjiga u apsolutnom smislu odgovara angažovanim stremljenjima kakav je Dušan Vasiljev iskazivao tokom čitavog svog kratkog životnog veka, koji god žanrovski obrazac je eksploatisao.

- Reč je o izrazito oštroj, na trenutke i neprijatnoj poeziji, izrazito promišljenoj, koja tematizuje ulogu i položaj žena u društvu ženama tradicionalno nenaklonjenom. Polazeči od leksičkih odrednica i srpske narodne književnosti, Dragana Mladenović u svojoj knjizi stiže do najaktulenije moguće savremenosti koja njenoj temi žalosno grli u susret, prepoznajući iste obrasce nasilništva, šivonizma, i rodno zasnovanog terora kom su žene u ovako zasnovanoj zajednici izložene. U svakom pogledu, ovo je knjiga čiji je značaj ogroman, u njoj se na izvanredan način susreću hrabrost pri odabiru teme, kao i poetička, jezička hrabrost da se o istoj progovori najupečatljivijim mogućim jezikom – saopštio je Radosavljević i izrazio nadu da je ovo tek jedna u nizu velikih pesničkih knjiga u kojima angažman nije ukinuo poeziju, a koje su i našem društvu i poeziji više nego potrebne.

- Zahvalna sma na oceni da nastavljam putem Dušana Vasiljeva, koji je u jednoj pesmi sažeo toliko mnogo, što je san svakog pesnika da uradi. Ovo nije moja prva zbirka angažovane poezije. Ova govori o vrlo neprijatnoj temi, o femicidu ( ubijanje žena, prim.aut.) o čemu treba otvorenije razgovarati u javnom prostoru. Ja sam počela na pesnički način, ali se time ne zatvara ceo opseg koji nosi ova tema – objasnila je Mladenović.

Nagradu„Dušan Vasiljev“ uručio je gradonačenik Nikola Lukač, a dodeljuje je Grada Kikinda. Sastoji se od plakete i novčanog iznosa u dinarskoj protivvrednosti 2.500 evra. U konkurenciji su bila 142 naslova ( prošle godine 171). Ustanovljena je 1997. a od 2009. dodeljuje se za najbolju pesničku ili proznu knjigu savremenog autora koja je objavljena na srpskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PLAN KAPITALNIH INVESTICIJA U ČAČKU   Novi kredit od 816 miliona