KREĆU RADOVI ČIM VREME DOZVOLI: U Vršcu grade nova parking mesta za invalide

J. J. BALjAK

19. 02. 2021. u 15:56

U VRŠCU, kao i u gotovo svim gradovima u Srbiji, nema dovoljno obeleženih parking mesta za osobe sa invaliditetom, ali će se ta situacija, kako saznajemo, promeniti ove godine.

КРЕЋУ РАДОВИ ЧИМ ВРЕМЕ ДОЗВОЛИ: У Вршцу граде нова паркинг места за инвалиде

Foto: J. J. B.

Prema zakonskoj obavezi, za invalide bi trebalo da bude obezbeđeno pet odsto od ukupnog broja parking mesta, što u Vršcu trenutno nije slučaj. U sistemu naplate je 1.298 parking mesta, od čega je svega 35 posebno obeleženo, a trebalo bi da bude 65.

-Čim vremenski uslovi to budu dozvolili, napravićemo novih 15 parking mesta za osobe sa invaliditetom i prepraviti postojeće parkinge, koji nisu adekvatno obeleženi – najavljuje Dragan Vitorović, predsednik Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara „Parakvad VŠ“ i član gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja.

On ističe da se, otkako je osnovano to udruženje, nova parking mesta prave po propisima, sa dodatnim prostorom od pola metra za invalidska kolica, u koja građani sa posebnim potrebama treba da sednu po izlasku iz vozila. Međutim, ranije to nije bio slučaj, pa je većina od 35 parkinga neadekvatno obeležena.

-Nadležne službe su ranije od običnih parking mesta pravile mesta za osobe sa invaliditetom, samo ih obeleživši našim znakom. Ona nemaju dodatni prostor, zbog čega ne možemo da ih koristimo, ukoliko je parking mesto pored našeg zauzeto - objašnjava Vitorović probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Elaboratom je predviđeno da se sva ta neadekvatna parking mesta dorade – da se obezbedi dodatnih pola metra, „obore“ prilazi trotoarima i postave rampe, kako bi mogli bezbedno da dođu do svog odredišta.

Ona parking mesta koja ne mogu biti prilagođena standardima, biće ukinuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a