KUĆE ZA ROME IZ EU FONDA: Grad Vršac rešava problem neuglednog i nebezbednog romskog naselja u Vojvode Stepe

J. J. BALjAK

17. 10. 2020. u 09:09

NEUGLEDNO romsko naselje u Ulici Vojvode Stepe Stepanovića u Vršcu, već dve decenije predstavlja pravo ruglo na ulazu u grad iz pravca Rumunije, a naročito otkako je odmah prekoputa otvoren veliki ritejl-park.

КУЋЕ ЗА РОМЕ ИЗ ЕУ ФОНДА: Град Вршац решава проблем неугледног и небезбедног ромског насеља у Војводе Степе

Ovako će izgledati novo naselje

Osim toga, ruinirani objekat predstavlja i ozbiljnu opasnost po devet porodica, koje tu žive bespravno i na svoju odgovornost, zbog čega je lokalna samouprava pre dve godine krenula da rešava taj problem.

Gradske vlasti uveliko rade na projektu izgradnje novog naselja za socijalno stanovanje, u kom bi, za početak, stambeno bilo zbrinuto 20 romskih porodica i drugih marginalizovanih društvenih grupa. Za te namene su opredelili parcelu od oko dva hektara, koja se nalazi na kraju Margitske ulice, između stare pruge za Zrenjanin i nedavno uređenog potoka Mesić.

- Za ove dve godine smo sredstvima iz gradskog budžeta urbanistički i infrastrukturno uredili to gradsko građevinsko zemljište, a sada smo pri kraju dobijanja neophodnih dozvola, kako bismo mogli da učestvujemo na predstojećem namenskom konkursu EU. Očekujemo da ćemo tu dobiti sredstva za ovaj kapitalni projekat - kaže Tatjana Nikolić, pokrajinski poslanik iz Vršca i član mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma.

Ideja je da se tu sagradi 20 jednospratnih kuća, koje bi ostale u vlasništvu grada. Korisnicima bi bile izdavane u zakup putem konkursa, bez mogućnosti da ih jednog dana otkupe, kao što je to slučaj sa stanovima za izbeglice.

- Predviđeno je da stanovnici novog naselja budu u stalnom kontaktu sa našom koordinatorkom za romska pitanja, koja će voditi računa o tome kako se oni ophode prema gradskoj imovini - dodaje Maja Ristić Lažetić, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu. - Uporedo ćemo romsku decu, kroz projekat inkluzije koji već radimo u saradnji sa SKGO, uključivati u škole, socijalizovati ih i od najranijih uzrasta učiti pravim vrednostima i kulturi stanovanja.

Ukoliko sve bude po planu, romske porodice će se u nove kuće useliti u naredne dve godine. Prema urbanističkom planu, u novom naselju će biti mesta za još 18 stambenih jedinica, što će biti predmet budućih projekata.

VIŠE NEGO NA POPISU

PREMA poslednjem popisu u Vršcu ima 1.200 Roma, mada se procenjuje da ih je oko 2.000. Svi oni žive u tri gradska romska naselja - Balata, Mali rit i Stepa Stepanović, kao i u 12 podnaselja u selima. Većina su korisnici socijalne pomoći i nemaju nijedan dan radnog staža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)