U SARAJEVU SEDNICA PREDSEDNIŠTVA BIH: Na dnevnom redu priključenje “malom Šengenu”

S.M.

17. 09. 2020. u 12:26

U SARAJEVU će danas na sednici Predsedništva BiH biti donešena odluka da li BiH ulazi u “mali Šengen” ili ne. Ovo je inicijativa Milorada Dodika srpskog člana Predsedništava BiH.

У САРАЈЕВУ СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ: На дневном реду прикључење “малом Шенгену”

Foto: Predsedništvo BiH

Inicijativu da se o tome raspravlja u Sarajevu podeo je prošle sedmice  Dodik, a ona je rezultat nedavnih razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, koju ju podržao i ameri

ki predsednik Donald Tramp, kao i njegova administracija na sastancima u Sarajevu.
Ipak prema informacijama iz Sarajeva protiv ove odluke su u SDA i za očekivati je da bošnjački člna Predsedništva BiH Šefik Džaferović stopira ovu odluku.
Prema inforamcijam sarajevskih medija Džaferović radi kako kaže SDA i Bakira Izetbegovića, a u najjačoj bošnjačkoj stranci su stava da “mali Šengen” nije potreban BiH.

Ovakav stav SDA pravda da BiH ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu zbog, kako je rečeno, “izvesne opasnosti gubitka suvereniteta" i da su evropske integracije prioritet. Pored navedenog  iz SDA se u javnosti pojavlju i informacije da bi pristanak BiH na "mali Šengen" značilo prihvatiti i povratak u političku, kulturnu i ekonomsku orbitu Beograda, a spominje se izraz da BiH ne sme postati dio  “Velike Srbiju”.
Ono što zvanično nisu hteli reći u SDA jeste da im najviše smeta što se čitavoj ideji “Malog Šengena” nalazi i Srbija i da bi odmah potpisali inicijativu da nema Srbije u ovoj priči.  

Problem za SDA i Džaferovića je podrška Ambasade SAD ovoj inicijativi, koje, kako kažu, promovišu regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose.
- Ekonomska saradnja može pomoći da se izgradi poverenje za provovođenje teških, ali neophodnih politickih reformi", navodi se u odgovoru Ambasade SAD za sarajevsku štampu na pitanje kako gledaju na inicijativu da se BiH priključi „mini Šengenu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!