ULAGANJE U NOVA RADNA MESTA: Projekat, čija je ukupna vrednost 172 miliona dinara, podržale EU i Vlada Srbije

I. Mitić

23. 07. 2020. u 06:07 >> 23:11

ZAVRŠENA je prva faza infrastrukturnog opremanja buduće Agro-biznis zone u bojničkom selu Kosančić.

УЛАГАЊЕ У НОВА РАДНА МЕСТА: Пројекат, чија је укупна вредност 172 милиона динара, подржале ЕУ и Влада Србије

Foto: OU u Bojniku

Izgrađene su saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom, dok će u drugoj fazi atmosferska i fekalna kanalizacija biti povezane sa kolektorom i, posle prečišćavanja, usmerene ka Pustoj reci.

Ovaj posao bi trebalo da bude započet naredne sedmice i predviđeno je da bude okončan za oko dva meseca. Potom će prva industrijska zona u Bojniku biti spremna da primi zainteresovane investitore.

U lokalnoj samoupravi očekuju da će ovo ulaganje od 172 miliona dinara omogućiti otvaranje novih radnih mesta i da će uticati na smanjenje migracije stanovništva.

Inače, Agro-biznis zona u selu Kosančić se prostire na oko 53 hektara i podeljena je u dve celine. Četiri komunalno opremljene parcele, od po pet hektara, namenjene su podizanju prerađivačkih pogona koji bi poljoprivredi trebalo da donesu dodatu vrednost, dok će ostatak zemljišta biti ustupljen onima koji su zainteresovani za primarnu proizvodnju.

S obzirom na to da je Razvojna agencija Srbije ovu zonu već stavila na privrednu mapu naše zemlje, veruje se da će i to dodatno pozitivno uticati na potencijalne investitore.

- Sredstva za uređenje ove zone smo obezbedili posredstvom projekta kojim smo aplicirali kod donatorskog programa EU PRO. Od njih smo dobili milion evra, dok je naše učešće od 26 miliona dinara zapravo obezbedila Vlada Srbije. Država će, posredstvom Ministarstva privrede, sa 27 miliona finansirati i drugu fazu planiranih radova - zaključuje predsednik Opštine u Bojniku Nebojša Nenadović.

INFRASTRUKTURA I LOKACIJA

GRUPA izvođača radova je u Kosančiću izgradila modernu saobraćajnicu dugu oko dva i po kilometra, čemu je prethodila ugradnja vodovodne i kanalizacione mreže, te svih neophodnih elektro i telekomunikacionih vodova. Prednost svoje Agro-biznis zone Bojničani vide i u njenom geografskom položaju, jer se nalazi kraj puta kojim se, preko Donjeg Brestovca, stiže do Niša i Leskovca, odnosno do Koridora 10 od kojeg je udaljena samo 12 kilometara.

PREDNOST

BOJNIK je do značajne donacije Evropske unije stigao tako što je, kako ističu u lokalnoj samoupravi, na vreme spremao plansku i tehničku dokumentaciju za ovaj projekat. To mu je donelo značajnu prednost kada se na konkursu, u konkurenciji 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO, borio za sredstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024