DAN ZA ROZE MAJICE: Đaci svih škola u Vršcu obeležili Međunarodni dan protiv vršnjačkog nasilja

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 02. 2024. u 18:30

U HEMIJSKO-medicinskoj školi u Vršcu danas su se okupili predstavnici svih osnovnih i srednjih škola, kako bi zajedno obeležili Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji je poznat i kao „Dan rozih majica“.

ДАН ЗА РОЗЕ МАЈИЦЕ: Ђаци свих школа у Вршцу обележили Међународни дан против вршњачког насиља

Foto: Grad Vršac

Događaj je osmišljen tako da učenici osnovnih i srednjih škola za okruglim stolom učestvuju u diskusiji na datu temu, kako bi im se podigla svest o navedenom problemu.

-Cilj obeležavanja ovog dana je da se promovišu tolerancija, empatija, poštovanje različitosti, saradnja i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikta – rekla je članica Gradskog veća za socijalna pitanja Maja Ristić Lažetić.

Na ovoj tribini govorili su i predstavnici Centra za socijalni rad, Policijske stanice i Crvenog krsta Vršac. Predstavili su svoje uloge u prevenciji nasilja i protokole u slučaju da se nasilje, ipak, desi.

-Na ovaj način smo želeli da učenicima približimo rad i dostupnost ovih institucija, kao i njihovu zajedničku saradnju na prevenciji. Jer, vršnjačko nasilje se dešava svuda oko nas: u školama, na ulici, u parkovima i može biti verbalno, fizičko, digitalno, seksualno... Zato je bitno podići dečju svest i pružiti im podršku u borbi protiv bulinga – rekao je Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje.

Na ovaj svetski dan se, inače, simbolično nose roze majice, jer je upravo zbog takvog odevnog predmeta jedan dečak iz Kanade doživeo verbalno i psihično nasilje od svojih vršnjaka u školi. A, u rozo se tada obukao kao vid podrške svojoj majci, koja se borila sa karcinomom dojke, jer je upravo roza boja simbol te bolesti.

Njega je tada podržala grupa aktivista i učenicima te škole podelila roze majice, koje su deca kasnije samovoljno počela da nose, u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)